Η έλλειψη του φωτός … και ο μουντός καιρός, τα δύο χαρακτηριστικά των ημερών του χειμώνα, μπορούν να προκαλέσουν μελαγχολία και να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση των περισσότερων.
Ωστόσο το ποσοστό των ανθρώπων που πράγματι φτάνουν να υποφέρουν από κατάθλιψη τις ημέρες αυτές δεν είναι μεγάλο. Στους ενήλικες Αμερικάνους, το ποσοστό αυτό φτάνει μόλις το 6%.
Ακολουθούν οι 3 πλέον συνηθισμένοι μύθοι γύρω από την εποχιακή κατάθλιψη:
Μύθος 1
Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή δεν είναι τόσο σοβαρή όσο και η πραγματική κατάθλιψη
Η κατάθλιψη του χειμώνα είναι πραγματική κατάθλιψη. Απλά εμφανίζεται κάθε χρόνο την ίδια εποχή. Χαρακτηριστικά αρχίζει τον Σεπτέμβριο και υποχωρεί την άνοιξη. Τα συμπτώματα που την συνοδεύουν είναι η έλλειψη ενέργειας, τα παραπανίσια κιλά αλλά και οι πολλές ώρες ύπνου. Εκτός των ήπιων συμπτωμάτων, μπορεί να συνοδεύεται από συναισθήματα απόγνωσης και απώλεια ενδιαφέροντος για πολλές δραστηριότητες.
Μύθος 2
Οι αυτοκτονίες είναι συχνότερες το χειμώνα
Επειδή ο χειμώνας είναι μία μελαγχολική εποχή για τους περισσότερους, έχει συνδεθεί και με άσχημα γεγονότα, όπως οι αυτοκτονίες. Σε αυτήν την περίπτωση όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει. Μία τελευταία μελέτη, έδειξε ότι είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος θανάτου από αυτοκτονίες το καλοκαίρι από ότι το χειμώνα.
Μύθος 3
Όλοι αισθάνονται χειρότερα το χειμώνα
Σε μία πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την σχέση μεταξύ καιρού και διάθεσης σε 400 εφήβους και τις μητέρες τους. Περίπου οι μισοί δεν επηρεάστηκαν έντονα από τον καιρό, και οι υπόλοιποι διαιρέθηκαν σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη ήταν όσοι μισούσαν το καλοκαίρι και είχαν πολύ καλή διάθεση, όταν ο καιρός ήταν νεφελώδης και κρύος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καιρικές προτιμήσεις κατά κάποιο τρόπο μαθαίνονται μέσα στην οικογένεια.