Το σπριντ πιο ωφέλιμο από το μαραθώνιο

Μεγαλύτερα οφέλη έχουν για την υγεία της καρδιάς και την κυκλοφορία του αίματος οι σύντομης διάρκεια «εκρήξεις» σωματικής δραστηριότητας, όπως τα σπριντ, σε σχέση με τους δρόμους μεγάλων αποστάσεων όπως ο μαραθώνιος, όπως δείχνει νέα βρετανική έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η απόσταση, ο χρόνος και οι θερμίδες που απαιτούνται στο σπριντ είναι πολύ λιγότερες, σε σχέση με τις αντίστοιχες παραμέτρους στους δρόμους αντοχής, για να επιφέρουν τα ίδια οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα.«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτων στον κόσμο και οι σχετικοί παράγοντες κινδύνου έχουν την προέλευσή τους στην παιδική ηλικία. Η νέα έρευνα αναδεικνύει τα οφέλη για τους νέους από τη σύντομη και έντονη άσκηση, σε σχέση με την παραδοσιακή άσκηση αντοχής», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών.

Οι ερευνητές μελέτησαν μια ομάδα 57 εθελοντών μαθητών, αγοριών και κοριτσιών, που χωρίστηκαν σε δύο επιμέρους ομάδες, οι οποίες επί επτά εβδομάδες έκαναν είτε έντονες (σπριντ), είτε πιο ήπιες ασκήσεις (αντοχής). Τα μέλη της πρώτης ομάδας έκαναν περιοδικές σειρές σπριντ 20 μέτρων για 20 δευτερόλεπτα, ενώ της δεύτερης ομάδας έτρεχαν επί 20 συνεχόμενα λεπτά. Μέχρι την ολοκλήρωση των τεστ, οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα είχαν ασκηθεί για περίπου 63 λεπτά, ενώ στη δεύτερη ομάδα είχαν τρέξει επί 420 λεπτά συνολικά.

Οι επιστημονικές αναλύσεις έδειξαν ότι και οι δύο ομάδες είχαν, χάρη στην άσκηση, μειώσει εξίσου τους παράγοντες κινδύνου για την καρδιά (καρδιοαναπνευστική ικανότητα, πίεση αίματος, ινσουλινο-αντίσταση κ.ά.), όμως η ομάδα των «σπρίντερ» είχε πετύχει το ίδιο ευεργετικό αποτέλεσμα, με μόλις το ένα έκτο περίπου του χρόνου και της προσπάθειας που χρειάστηκε να καταβάλουν οι δρομείς αντοχής.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σύντομη, αλλά έντονη άσκηση, όπως οι δρόμοι ταχύτητας, αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο βελτίωσης της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος ήδη από την εφηβική ηλικία, με παράλληλη εξοικονόμηση χρόνου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *