Το πρόσωπό μας «μαρτυρά» τα παιδικά μας χρόνια

Όσοι πέρασαν δύσκολα και στερημένα παιδικά χρόνια τείνουν να έχουν … πιο ασύμμετρο πρόσωπο σε σχέση με αυτούς που κουβαλάνε πιο ευχάριστες αναμνήσεις από την τρυφερή τους ηλικία.

Το πρόσωπο αποτελεί «καθρέφτη» της ζωής μας και των εμπειριών μας, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Εδιμβούργο και τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Economics and Human Biology».

Οι ερευνητές με τη βοήθεια εθελοντών, μελέτησαν 15 διαφορετικά χαρακτηριστικά του προσώπου, μάτια, αυτιά, μύτη ενώ οι εθελοντές έδωσαν λεπτομερείς πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης κατά την παιδική και την μέση ηλικία, όπως αν οι γονείς τους εργάζονταν ή όχι, πόσα άτομα έμεναν στο σπίτι τους κ.α.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι όσοι είχαν πιο ασύμμετρο πρόσωπο είχαν περάσει πιο δύσκολη και στερημένη παιδική ζωή. Με τον όρο στερημένη, εξηγούν οι επιστήμονες, «δεν εννοούμε μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο διατροφής, ασθενειών αλλά και έκθεσης σε περιβαλλοντικούς ρύπους όπως το τσιγάρο και η ατμοσφαιρική μόλυνση».

Σε ένα άλλο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η μελέτη είναι ότι οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες μετά την ενηλικίωση δεν φαίνεται να επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Έτσι, οι εθελοντές που είχαν γίνει πλούσιοι όταν μεγάλωσαν, αλλά μέχρι την ενηλικίωσή τους ζούσαν φτωχικά, είχαν πιο ασύμμετρα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με όσους ζούσαν πλουσιοπάροχα ως παιδιά, αλλά έγιναν φτωχοί μεγαλώνοντας.

Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί μεταξύ άλλων γιατί διάσημοι που πέρασαν πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια, έχουν έντονα ασύμμετρα χαρακτηριστικά παρ’ ότι μεγαλώνοντας κατάφεραν να πλουτίσουν.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *