Αν κάθε φορά που χάνετε βάρος, βλέπετε ότι τα κιλά επανέρχονται σε διάστημα ενός εξαμήνου, τότε δεν είναι μόνο … οι συνήθειές σας που σαμποτάρουν τις προσπάθειές σας.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνά με τους επιστήμονες, η μακροχρόνια παχυσαρκία ενδέχεται να προκαλεί δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο, επεμβαίνοντας στα μέρη που είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να αδυνατίσετε.
Οι επιστήμονες καταλήγουν στο ότι κάθε άνθρωπος έχει από τη φύση του ένα βάρος, το οποίο ο οργανισμός πρέπει να διατηρήσει.
Η ιδέα ενός καθιερωμένου ατομικού βάρους μπορεί να αποτελέσει το κλειδί στην θεραπεία της παχυσαρκίας. Κι αυτό ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μπορούμε να χάνουμε βάρος με το να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Ο οργανισμός μας άλλωστε ρυθμίζει ακριβώς πόσες θερμίδες θα κάψουμε σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Αυτό σημαίνει ότι ενώ μπορούμε να ελέγξουμε την πρόσληψη θερμίδων, δεν μπορούμε να ελέγξουμε το ισοζύγιο ενέργειας (τις θερμίδες που καταναλώνουμε μείον εκείνες που καίμε) με την ίδια ακρίβεια.
Πάντως, τα πράγματα είναι δύσκολα, όπως φαίνεται για τους υπέρβαρους. Κι αυτό γιατί ενώ υπάρχουν κάποιοι που καταφέρνουν να χάσουν βάρος, μετά καλούνται να αντιμετωπίσουν τις παγίδες που τους βάζει ο ίδιος ο οργανισμός τους στο να διατηρήσουν αυτό το βάρος.
Οι επιστήμονες πάντως δεν πιστεύουν ότι η δίαιτα είναι μάταιη για τους υπέρβαρους ανθρώπους. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζουν, μέσω της υγιεινής διατροφής και της συχνής άσκησης μπορούν να επωφεληθούν. Βέβαια, θα είναι πιο δύσκολο για εκείνους καθώς θα πρέπει να συνδυάζουν δίαιτα και γυμναστική. Επιπλέον θα πρέπει να «παλεύουν» με κάποια μηνύματα του οργανισμού τους που θα τους ζητούν επίμονα να καταναλώνουν τροφή. Στην περίπτωση πάντως που υποκύψουν στο φαγητό, το μόνο σίγουρο είναι ότι μέσω της άσκησης, θα έχουν καταφέρει να πετύχουν καλύτερη υγεία.