Το εύρημα ότι το μαγείρεμα αυξάνει την ενέργεια που παίρνουμε από το κρέας δημιουργεί επίσης ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που τρέφεται ο μοντέρνος άνθρωπος, δήλωσε η Rachel Carmody, του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Για την έρευνά της, χορήγησε σε 2 ομάδες ποντικών διαφορετικά είδη τροφής, κρέας ή γλυκοπατάτες για 40 μέρες. Η τροφή προετοιμάστηκε με 4 τρόπους. Ωμή και ολόκληρη, ωμή και τριμμένη, μαγειρεμένη και ολόκληρη και μαγειρεμένη και τριμμένη.
Παρακολουθήθηκαν αλλαγές στο Δείκτη Μάζας Σώματος των ποντικών σε συνάρτηση με τη συχνότητα χρήσης της ρόδας εξάσκησης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μαγειρεμένο κρέας παρείχε περισσότερη ενέργεια στα ποντίκια σε σχέση με το ωμό.
Η Carmody δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι εξίσου σχετικά με την ανθρώπινη εξέλιξη και τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τη διατροφή στις μέρες μας. Δήλωσε ότι δημιουργεί έκπληξη πως δεν κατανοούμε τις βασικές ιδιότητες των τροφών που καταναλώνουμε. Παρατήρησε ότι δεν κατανοούμε την επίδραση που έχει όλη η προσπάθεια που καταβάλλουμε στη μαγειρική και παρουσίαση των φαγητών στην ενέργεια που παίρνουμε από την τροφή και πως η ενέργεια είναι η πρωταρχική αιτία για την οποία τρώμε, αρχικά.
Οι πρώτοι άνθρωποι κατανάλωναν ωμό κρέας 2,5 εκατ. χρόνια πριν αλλά σημειώθηκε ξαφνική αλλαγή περίπου 1,9 εκατ. χρόνια πριν. Τα σώματά τους έγιναν μεγαλύτερα, ο όγκος και η πολυπλοκότητα του εγκεφάλου αυξήθηκαν και φάνηκαν προσαρμογές κατάλληλες για τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.
Ορισμένες θεωρίες υποδεικνύουν ότι το αυξημένο κρέας στη διατροφή οδήγησε σε αυτά τα εξελικτικά αποτελέσματα αλλά τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν άλλη αιτία-το μαγειρεμένο κρέας παρείχε στους πρώτους ανθρώπους περισσότερη ενέργεια.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».
Πηγή: iatronet.gr