Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι το κόκκινο και ιδίως το κατεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου. Η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν πλέον «πειστικά στοιχεία» πως και οι δύο αυτοί τύποι κρέατος αυξάνουν τον σχετικό κίνδυνο, γι’ αυτό συστήνεται η μείωση ή και η αποφυγή κατανάλωσης αυτών των προϊόντων.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνθρωποι θα έπρεπε να περιορίσουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος το πολύ σε 500 γραμμάρια (βάρος μετά το ψήσιμο) την εβδομάδα και να αποφεύγουν τελείως το κατεργασμένο κρέας. Έτσι χιλιάδες περιστατικά καρκίνου του εντέρου θα αποφεύγονταν κάθε χρόνο, αν οι άνθρωποι έτρωγαν λιγότερο κόκκινο κρέας, έπιναν λιγότερο αλκοόλ, κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες, έριχναν μερικά κιλά και ασκούνταν σωματικά πιο πολύ.
Προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του εντέρου παρέχει η κατανάλωση τροφών με φυτικές ίνες, όπως τα πλήρη δημητριακά, όσπρια, φρούτα και λαχανικά. Το γάλα, το σκόρδο και τα διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν ασβέστιο, «πιθανώς» μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Εκπρόσωποι όμως των κτηνοτρόφων και των παραγωγών κρέατος στη Βρετανία επέκριναν τη νέα μελέτη ότι υπερβάλλει για τον κίνδυνο του κρέατος και υποστήριξαν ότι, ούτως ή άλλως, η μέση ατομική κατανάλωση είναι κοντά στη συνιστώσα ποσότητα των 500 γραμμαρίων εβδομαδιαίως.