Το κοτόπουλο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί: Το είδος των πρωτεϊνών που καταναλώνει κάποιος, παίζει ρόλο ως προς το πόσο κινδυνεύει από … εγκεφαλικό. Μεγάλη έρευνα Αμερικάνων επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πολύ κόκκινο κρέας αυξάνει σχετικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, ενώ το κρέας των πουλερικών τον μειώνει.

Ερευνητές της σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δημοσίευσαν στο εξειδικευμένο για εγκεφαλικά ιατρικό περιοδικό stroke, τη μελέτη τους. Σύμφωνα λοιπόν με τους γιατρούς, αναλύθηκαν δεδομένα 20 και πλέον ετών, που αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες άτομα, μέσης και τρίτης ηλικίας, (άνδρες και γυναίκες). Οι ερευνητές, ταξινόμησαν τα άτομα ανάλογα με την κατηγορία της διατροφής τους: Κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά κ.α

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι άνδρες έτρωγαν πιο πολύ κόκκινο κρέας (περισσότερες από 2 μερίδες ανά ημέρα) είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες από τις άλλες ομάδες να πάθουν εγκεφαλικό. Η αντίστοιχη κατηγορία στις γυναίκες έφθανε το 19%. Αν καθημερινά, μια μερίδα κόκκινου κρέατος αντικαθίστατο, από μια μερίδα κοτόπουλου, ή άλλου πουλερικού, ο κίνδυνος εμφάνιζε μείωση κατά 27%. Αν αντί για κοτόπουλο αντικαθιστούσαν το κόκκινο κρέας με ψάρια ή γαλακτοκομικά, τότε το ποσοστό κινδύνου έπεφτε στο 17%.

Συνεπώς το κρέας των πουλερικών είναι εκείνο που μειώνει δραστικά το ποσοστό κινδύνου. Σε ότι αφορά τη διατροφή και το ψάρι, οι ερευνητές κατέληξαν ότι τα οφέλη των ψαριών συναρτώνται από τον τρόπο που μαγειρεύεται το ψάρι. Σε ότι αφορά το κόκκινο κρέας εκτιμάται ότι το λίπος και ο σίδηρος είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για τον κίνδυνο του εγκεφαλικού.

Πηγή: iatropedia.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *