Το Κίεβο απαγόρευσε τις εισαγωγές πουλερικών

Αιτία τα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε Βρετανία, Γερμανία και Ολλανδία

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση στις εισαγωγές πουλερικών και υποπροϊόντων αυτών από τη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία εξαιτίας των κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκαν στις χώρες αυτές, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τμήμα Κτηνιατρικής Επιθεώρησης και Ελέγχου.

«Η απαγόρευση… θα ισχύσει έως ότου διαπιστωθεί ότι οι χώρες αυτές έχουν απαλλαχθεί από τη γρίπη των πτηνών», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας υπάλληλης του τμήματος.

Η Ουκρανία εισάγει έναν σχετικά μικρό αριθμό πουλερικών από τις χώρες αυτές σε ετήσια βάση.

Πριν από λίγες ημέρες, το στέλεχος Η5Ν8 του ιού εντοπίστηκε σε ένα εκτροφείο πουλερικών στην Ολλανδία και στις αρχές Νοεμβρίου στη Γερμανία, ενώ εχθές Τρίτη επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα και στη Βρετανία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχει ο κίνδυνος κρουσμάτων σε ανθρώπους, ιδιαίτερα σε άτομα που εκτίθενται σε μολυσμένα πτηνά ή περιβάλλον.

Τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους είναι σπάνια, ωστόσο, δεν φαίνεται να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, τα οποία καλύπτουν την περίοδο μεταξύ του 2003 έως τις 2 Οκτωβρίου 2014, έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 668 κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους σε 16 χώρες.

Εκ του συνόλου των περιπτώσεων, 393 άνθρωποι έχουν αποβιώσει.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *