Σε γενικές γραμμές, είναι γνωστό πως μικρή κατανάλωση αλκοόλ είναι ευεργετική για την υγεία, ενώ η υπέρμετρη κατανάλωση είναι επιβλαβής.
Στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, μιας και κάθε άνθρωπος είναι μία ξεχωριστή οντότητα, με τη δική του προσωπικότητα, δικές του συνήθειες, και τα εξατομικευμένα βιολογικά χαρακτηριστικά του. Σαφώς και η οδηγία σχετικά με την κατανάλωση του αλκοόλ δεν μπορεί να είναι η ίδια για ένα νέο αθλητή ηλικίας 25 ετών και ένα ηλικιωμένο άτομο με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου ηλικίας 70 ετών.
Και βέβαια, είναι εύλογο το ερώτημα, ποια μορφή αλκοόλ μπορούμε να καταναλώσουμε; Είναι όλα τα αλκοολούχα ποτά ίδια;
Σε γενικές γραμμές, τα αλκοολούχα ποτά υπάρχουν σε διαφορετικές μορφές και περιέχουν ποικίλες συγκεντρώσεις αιθανόλης. Μία δόση αλκοόλ ορίζεται ως 10-15 γραμμάρια αιθανόλης, που περιέχονται σε ένα μπουκάλι μπύρας (350 ml), 2 ποτήρια κρασί (ποτήρια του κρασιού), 40 ml Ουίσκυ (μισή δόση)
Καρδιαγγειακή νόσος: Πολλές μελέτες υποδηλώνουν πως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, σε σύγκριση με τη βαριά κατανάλωση και την πλήρη αποχή, ελαττώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου από 40 μέχρι 70%.
Υπέρταση: Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση. Είναι αξιοσημείωτο πως αυτή η σχέση είναι παροδική, διότι εάν ο άνθρωπος πάψει να πίνει αλκοόλ, παρατηρείται μία άμεση μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Είναι πιθανό πως η σχετιζόμενη με το αλκοόλ αύξηση της αρτηριακής πίεσης, προκύπτει είτε από μία άμεση αγγειοσυσπαστική επίδραση ή από αύξηση του συμπαθητικού τόνου των αγγείων.Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, δε φαίνεται να είναι αίτιο παρατεταμένης υπέρτασης, αλλά προκαλεί υψηλές αυξήσεις της πίεσης στους ανθρώπους που καταναλώνουν χρονίως αλκοόλ. Ένα από τα αίτια της “ανθεκτικής υπέρτασης”, πολλές φορές, είναι η κρυφή κατανάλωση αλκοόλ.
Περιφερική αρτηριοπάθεια: Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο περιφερικής αρτηριοπάθειας σε υγιείς άνδρες.
Εγκεφαλικό επεισόδιο: Η κατανάλωση αλκοόλ έχει δείξει πως επηρεάζει την εκδήλωση του εγκεφαλικού επεισοδίου με αντιφατικούς τρόπους, ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνεται. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, αυξάνει τον κίνδυνο τόσο του ισχαιμικού όσο και του αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Σε ανθρώπους που καταναλώνουν 1-2 ποτήρια ημερησίως, ο κίνδυνος φαίνεται ότι μειώνεται.
Καρκίνος του μαστού: Υπάρχουν σαφή στοιχεία που δείχνουν πως ο καρκίνος του μαστού είναι συχνότερος στις γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα από 3 ποτήρια αλκοόλ ημερησίως. Ακόμα και η κατανάλωση 2 ποτηριών, πιστεύεται πως συνδέεται με αυτή τη μορφή καρκίνου.
Κίρρωση του ήπατος: Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την πάθηση του ήπατος, γνωστή ως κίρρωση.
Παγκρεατίτιδα: Η παρατεταμένη, βαριά κατανάλωση αλκοόλ, σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης τόσο οξείας όσο και χρόνιας παγκρεατίτιδας.
Εγκυμοσύνη: Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποφεύγεται. Ο προσωπικός σας γυναικολόγος μπορεί να σας λυσει απορίες και να σας δώσει πιο εξατομικευμένες οδηγίες. Υπάρχουν σαφή στοιχεία που σχετίζουν την βαριά κατανάλωση αλκοόλ με προβλήματα στο έμβρυο. Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να ενοχοποιούν τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ για αναπτυξιακά προβλήματα στο έμβρυο. Παρόλα αυτά, λόγω έλλειψης οφέλους από την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης οποιασδήποτε ποσότητας αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Φαίνεται από τα προηγούμενα, πως δεν είναι εύκολο να γίνουν γενικευμένες συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση του αλκοόλ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και χαρακτηρίζεται από το κληρονομικό ιστορικό του, το ιατρικό ιστορικό του (από τι έπασχε ή πάσχει), από τι φάρμακα λαμβάνει, την ηλικία του, τους συνυπάρχοντες παράγοντες κινδύνου και πολλά άλλα.
Σίγουρα ο προσωπικός σας γιατρός είναι ο καλύτερος σύμβουλος σε περίπτωση που έχετε απορίες ή χρειάζεστε διευκρινίσεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γενικεύουμε τις συστάσεις, σαν να ήμασταν πανομοιότυπα μηχανήματα.
Πηγή: nutrimed.gr