Το «πρόχειρο φαγητό» κάνει κακό στην υγεία

Οι νέοι εργαζόμενοι που δεν προλαβαίνουν να μαγειρέψουν και τρώνε συνεχώς σε ταχυφαγεία, υπονομεύουν την υγεία τους. Στο συμπέρασμα … αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας και δύο άλλων αυστραλιανών επιστημονικών οργανισμών, οι οποίοι μελέτησαν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής 1.896 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 26 έως 36 ετών.

Όπως διαπίστωσαν δύο πρόχειρα γεύματα την εβδομάδα είναι αρκετά για να αυξηθεί ο κίνδυνος διαβήτη. Συγκεκριμένα, οι νεαροί ενήλικες που σπεύδουν δύο φορές την εβδομάδα σε fast-food είναι πιθανό να αποκτήσουν «κρυφά» προβλήματα υγείας, όπως το αυξημένο σάκχαρο και η αυξημένη αντοχή στην ινσουλίνη – μία διαταραχή που αποτελεί προάγγελο σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Μάλιστα οι γυναίκες φαίνεται πως είναι πιο ευάλωτες στην ανάπτυξη αυτών των προβλημάτων.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μια σειρά ιατρικών εξετάσεων, μεταξύ των οποίων η μέτρηση των επιπέδων του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα τους. Τα υψηλά επίπεδα και των δύο σημαίνουν πως το σώμα οδεύει προς ή βρίσκεται ήδη στον διαβήτη.

Παρότι ανάλογες αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν και στους άντρες, ήταν χαμηλότερες απ’ ό,τι στις γυναίκες – κάτι που προς το παρόν οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν.

Ο τύπου 2 διαβήτης συσχετίζεται με την παχυσαρκία και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *