Ονόμασαν το φαινόμενο αυτό «drunkorexia», από το οποίο «πάσχουν» χιλιάδες νεαρές φοιτήτριες οι οποίες προσπαθούν απεγνωσμένα να παραμείνουν λεπτές.
Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Missouri επισημαίνει τους κινδύνους της μη πρόσληψης τροφής (και κατά συνέπεια μείωσης των προσλαμβανόμενων θερμίδων) με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ… ο συνδυασμός των οποίων μπορεί να βλάψει τα ζωτικά τους όργανα.
Σύμφωνα με μια μελέτη, που παρουσιάστηκε νωρίτερα φέτος στην Εταιρεία Έρευνας για τον Αλκοολισμό, οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στην κατάχρηση αλκοόλ και τη «διαταραγμένη» πρόσληψη τροφής, όπως ο περιορισμός των προσλαμβανόμενων θερμίδων και η χρήση καθαρτικών.
Σε αυτή συμμετείχαν 1.000 φοιτητές εκ των οποίων το 25% των γυναικών και το 11% των ανδρών «έκοβαν» θερμίδες για να μπορέσουν να τις «πάρουν» αργότερα με ποτά.
Άλλοι λόγοι που τους οδηγούσαν στην παράλειψη γευμάτων πριν από μια έξοδο για ποτό ήταν για να πετύχουν να μεθύσουν πιο γρήγορα και για να γλυτώσουν λεφτά.
Η Victoria Osborne, επίκουρη καθηγήτρια δημόσιας υγείας, τόνισε τους γνωστικούς, συμπεριφορικούς και σωματικούς κινδύνους που ελλοχεύει αυτή η συμπεριφορά.
«Το να στερεί κάποιος τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τον εγκέφαλο και να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ είναι επικίνδυνο. Ο συνδυασμός αυτό μπορεί να προκαλέσει τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες γνωστικές “βλάβες”, όπως η δυσκολία συγκέντρωσης, μελέτης και λήψης απόφασης».
Η συμπεριφορά αυτή μπορεί ακόμη να οδηγήσει τους νέους σε διατροφικές διαταραχές ή προβλήματα εθισμού. Ακόμη, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης βίαιης συμπεριφοράς, επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, δηλητηρίαση από αλκοόλ και χρόνιες ασθένειες στη μετέπειτα ζωή τους.