Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, απαγορεύονται οι συμβατικές κλωβοστοιχίες, όπου τα πουλερικά δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν πολλές από τις φυσικές συμπεριφορές τους και δεν μπορούν καν να τεντώσουν τα φτερά τους. Βάσει των νέων κανόνων, επιτρέπονται τα αποκαλούμενα «εμπλουτισμένα» κλουβιά, που διαθέτουν κούρνιες και φωλιές, ώστε οι κότες να γεννούν αυγά σε πιο φυσιολογικές συνθήκες.
Η CIWF, που ιδρύθηκε πριν από περίπου 45 χρόνια, είναι διεθνής οργάνωση για τα παραγωγικά ζώα (Compassion In World Farming), καλεί τους αυγοπαραγωγούς να εφαρμόσουν τα συστήματα του αχυρώνα ή της ελευθέρας βοσκής, ώστε τα πτηνά να έχουν περισσότερο χώρο, αλλά και τη δυνατότητα να εκδηλώσουν τη φυσική τους συμπεριφορά, με στόχο η τροφή που θα παράγεται σε αυγά να είναι φυσική και να μην έχει τοξίνες.
«Καλούμε την κυβέρνηση», λέει η Ολγα Κίκου, διευθύντρια ευρωπαϊκών υποθέσεων της CIWF, «να συνεργαστεί με τους αυγοπαραγωγούς και να ληφθούν γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα ώστε να μην παράγονται πλέον παράνομα αυγά από τον Ιανουάριο, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγονται για τη δημόσια υγεία.
«Δεν είναι αρκετό να λέμε ότι “αδυνατούμε”, δεδομένου ότι είχαμε περισσότερα από 12 χρόνια για να προχωρήσουμε σ’ αυτή την αλλαγή, ενώ πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. έχουν κατορθώσει να αλλάξουν τα συστήματά τους της αυγοπαραγωγής».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», έχει τονίσει ότι εξαρτάται από τα ίδια τα κράτη-μέλη να εξασφαλίσουν ότι η αυγοπαραγωγή τους θα γίνεται σύμφωνα με το νέο νόμο και ότι σκοπός της είναι να εξασφαλίσει πως όλα τα κράτη-μέλη λαμβάνουν και εφαρμόζουν μέτρα που οδηγούν προς την κατεύθυνση της εξάλειψης των κλωβοστοιχίων τον Ιανουάριο.
Η CIWF καλεί και τους καταναλωτές να αγοράζουν αυγά που παράγονται από συστήματα χωρίς κλουβιά, όπως τα ελευθέρας βοσκής, αχυρώνα ή βιολογικά.