Τα μάτια σας προειδοποιούν για… έμφραγμα

Οι κίτρινες κηλίδες που μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν στο δέρμα γύρω από τα μάτια, μπορεί να αποτελούν αξιόπιστο δείκτη εμφράγματος … αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 12.745 εθελοντές και έδειξε πως όσοι εκδηλώνουν ξανθελάσματα, όπως λέγονται επιστημονικά αυτές οι κηλίδες, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος την επόμενη 10ετία.

Τα ξανθελάσματα είναι κίτρινες επίπεδες πλάκες που αναπτύσσονται στο πάνω ή στο κάτω βλέφαρο, συνήθως προς τη μύτη.

Οφείλονται σε συσσώρευση χοληστερόλης κάτω από το δέρμα και είναι πιο συνηθισμένα στις ηλικίες 40-60 ετών, αν και μπορούν να εκδηλωθούν ακόμα και σε εφήβους ή ηλικιωμένους.

Επειδή στο περίπου 50% των περιπτώσεων σχετίζονται με τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, η πρώτη κίνηση όταν εμφανιστούν είναι να ελέγξει κανείς την χοληστερόλη του.

Τα ξανθελάσματα είναι πιο συχνά στους μεσογειακούς και στους ασιατικούς λαούς. Αν και δεν προκαλούν πόνο, ούτε απειλούν την όραση, πολλοί επιλέγουν να τα αφαιρέσουν για αισθητικούς λόγους. Ωστόσο, στο περίπου 40% των περιπτώσεων, υποτροπιάζουν.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση», όσοι αναπτύσσουν ξανθελάσματα διατρέχουν έως 12% υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα μέσα στην επόμενη 10ετία – με το ξανθέλασμα να είναι καλύτερος δείκτης εμφράγματος και καρδιοπάθειας στις γυναίκες και σε όσους έχουν ηλικία κάτω των 55 ετών.

Η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων αποδίδεται στο ότι οι γυναίκες ούτως ή άλλως διατρέχουν πριν την κλιμακτήριο μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος απ’ ό,τι οι άντρες, κατά την επικεφαλής ερευνήτρια δρα Άννε Τίμπγιαεργκ-Χάνσεν, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Η καθηγήτρια Τίμπγιαεργκ-Χάνσεν και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν τους εθελοντές τους από το 1976 έως το 2009. Οι εθελοντές είχαν ηλικία άνω των 20 ετών όταν άρχισε η μελέτη.

Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και στα δύο φύλα, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας, εμφράγματος ή θανάτου μέσα σε μια 10ετία ήταν αυξημένος σε όσους είχαν αναπτύξει ξανθελάσματα, με την αύξηση να κυμαίνεται από 8% έως 12%.

Πηγή: ygeia.tanea.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *