Τα νέα ευρήματα αναμένεται να τροφοδοτήσουν τη διαμάχη για τα οφέλη των οργανικής καλλιέργειας τροφίμων και τους κινδύνους από τα χημικά που χρησιμοποιούνται στην τροφική αλυσίδα και σε καταναλωτικά προϊόντα. Στην προκειμένη περίπτωση, τα χημικά που σχετίστηκαν με το μειωμένο I.Q. των παιδιών είναι τα οργανοφωσφορικά άλατα, τα οποία ψεκάζονται συχνά στα τρόφιμα και προστίθενται σε οικιακά προϊόντα για να διώχνουν έντομα, όπως οι κατσαρίδες.
Οι τρεις μελέτες χρηματοδοτήθηκαν από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS) των ΗΠΑ και την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA). Τις εκπόνησαν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή Mount Sinai, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϊ. Και οι τρεις δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Environmental Health Perspectives», ενώ συνολικά συμμετείχαν σχεδόν 1.000 έγκυοι και τα μωρά τους.
Κάθε μελέτη άρχισε πριν από περίπου μία δεκαετία, όταν οι ερευνητές επιστράτευσαν εγκύους οι οποίες έδιναν δείγματα αίματος και ούρων, για να μετρηθεί η έκθεσή τους σε εντομοκτόνα. Σε κάποιες περιπτώσεις, ελέγχθηκε επίσης και δείγμα αίματος από τον ομφάλιο λώρο. Μετά τη γέννηση των μωρών, οι ερευνητές εξακολούθησαν να παρακολουθούν την υγεία τους, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα τούς έπαιρναν δείγματα ούρων για να μετρούν την έκθεση στα εντομοκτόνα.
Οι μελέτες έδειξαν πως οι γυναίκες με την υψηλότερη έκθεση σε εντομοκτόνα κατά την εγκυμοσύνη τους, απέκτησαν παιδιά τα οποία τελικά είχαν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης όταν έφτασαν στη σχολική ηλικία.
Στη μελέτη του Μπέρκλεϊ, λ.χ., τα παιδιά με μεγάλη έκθεση σε εντομοκτόνα κατά την ενδομήτριο ζωή, είχαν βαθμολογία στο I.Q. κατά μέσον όρο 7 βαθμούς χαμηλότερη απ’ ό,τι τα παιδιά με μικρή έκθεση. Στη μελέτη αυτή, κάθε αύξηση της έκθεσης στα εντομοκτόνα κατά 10 φορές, συσχετίστηκε με μείωση του I.Q. κατά 5,5 βαθμούς.
«Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ανησυχητικά», δήλωσε ο δρ Φίλιπ Λάντριγκαν, καθηγητής Παιδιατρικής και διευθυντής στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας Παίδων του Mount Sinai. «Τα μωρά που είχαν εκτεθεί σε υψηλότερα επίπεδα είχαν τις πιο σοβαρές συνέπειες, οι οποίες θα τα ακολουθούν για μία ζωή».
Σαν τον μόλυβδο
Ο δρ Λάντριγκαν συνέκρινε τα νέα ευρήματα με μελέτες της δεκαετίας του ’80, οι οποίες είχαν συσχετίσει την έκθεση των παιδιών στον μόλυβδο με μειωμένη ευφυΐα, δυσλεξία, υψηλότερο κίνδυνο να εγκαταλείψουν το σχολείο και μια σειρά συμπεριφορικών και αναπτυξιακών προβλημάτων. Οι μελέτες εκείνες είχαν οδηγήσει στην αφαίρεση του μολύβδου από τη βενζίνη για να αποτραπεί η εκπομπή από τις εξατμίσεις των οχημάτων, καθώς και στην αφαίρεσή του από τις μπογιές και κάθε είδους καταναλωτικά προϊόντα.
«Η μείωση του I.Q. από τις μελέτες με τα εντομοκτόνα είναι παρόμοια με αυτήν που είχαν καταδείξει οι μελέτες για τον μόλυβδο», επισήμανε. «Όταν αφαιρέσαμε τον μόλυβδο από τη βενζίνη, μειώσαμε την έκθεση στον μόλυβδο κατά 90% και αυξήσαμε τον δείκτη νοημοσύνης μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών κατά 4-5 μονάδες. Εκτιμώ ότι τα νέα ευρήματα για τα εντομοκτόνα πρέπει να οδηγήσουν σε παρόμοια συζήτηση, με στόχο να μειωθεί η χρήση των οργανοφωσφορικών εντομοκτόνων».
Τι να κάνετε
Έως ότου γίνει αυτό, ο καθένας από εμάς μπορεί να λάβει μέτρα για να ελαττώσει την έκθεσή του στα χημικά αυτά. Στα σπίτια με προβλήματα εντόμων, το σφράγισμα των ρωγμών και των σκασιμάτων στα περβάζια και ο καθαρισμός των υπολειμμάτων των τροφών σε όλους τους χώρους, έχει αποδειχθεί πως είναι πιο αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου των κατσαρίδων απ’ ό,τι η χρήση εντομοκτόνων.
Μέτρα μπορούν να ληφθούν και για τον περιορισμό της έκθεσης στα εντομοκτόνα των τροφίμων. Η αγορά οργανικής καλλιέργειας τροφίμων μπορεί να βοηθήσει, διότι στα πιστοποιημένα τρόφιμα δεν χρησιμοποιούνται οργανοφωσφορικά.
Επιπλέον, το καλό πλύσιμο και το ξεφλούδισμα των φυτικών τροφίμων συμβατικής καλλιέργειας, επίσης μπορεί να ελαττώσει την έκθεση σε αυτά.
Ο μη κυβερνητικός αμερικανικός οργανισμός Environmental Working Group, εκδίδει έναν κατάλογο που δείχνει ποια τρόφιμα έχουν τα υψηλότερα και ποια τα χαμηλότερα υπολείμματα εντομοκτόνων. Σύμφωνα με αυτόν, φράουλες, ροδάκινα, σέλερι, μήλα και σπανάκι τυπικά έχουν τα υψηλότερα επίπεδα υπολειμμάτων, ενώ κρεμμύδια, αβοκάντο, κατεψυγμένο καλαμπόκι και ανανάς έχουν τα χαμηλότερα.
Πηγή: ygeia.tanea