Αυτά τα δύο αντιοξειδωτικά από την καροτενοειδή οικογένεια προστατεύουν τα μάτια από τις υπεριώδεις ακτίνες. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του καταρράκτη και την πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Και οι δύο σχετίζονται με οφθαλμικές διαταραχές που οφείλονται στην ηλικία.
Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από το Beaver Dam-Eye, μελέτη του Πανεπιστημίου του Wisconsin Medical School που διεξήχθη σε 3.684 άτομα κατά τη διάρκεια περιόδου 10 ετών. Η μελέτη ανακάλυψε ότι το σώμα απορροφά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη καλύτερα, όταν οι ουσίες αυτές παρέχονται από τα αβγά και όχι από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο.
Αλλες μελέτες, που δημοσιεύτηκαν στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής, επιβεβαίωσαν επίσης αυτές τις διαπιστώσεις. Η δρ Suzen Μ. Moeller και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης, στο Κέντρο Ερευνας Διατροφής του Ανθρώπου, έχουν δείξει ότι μια δίαιτα πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη κατά 20% και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας κατά 40%.
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η λουτεΐνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία των ματιών μας και δρα σαν «εσωτερικά γυαλιά ηλίου», καθώς φιλτράρει το φως και προστατεύει τα μάτια μας. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως τα καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη, συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνής δομής του μελαγχρωστικού επιθηλίου, αποτρέποντας την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του ματιού. Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, τα άτομα που καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες λουτεΐνης διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καταρράκτη.
Ακόμα, σύμφωνα με τον δόκτορα Donald McNamara, η λουτεΐνη αποτελεί συστατικό της μεμβράνης των κυττάρων και η αντιοξειδωτική της δράση προστατεύει τα κύτταρα από τις επιβλαβείς συνέπειες των ελεύθερων ριζών. Είναι απαραίτητη για τα νεύρα και το συντονισμό τους με τους μυς, για τη μεταφορά της χοληστερόλης ενώ είναι συστατικό που ενεργοποιεί το μεταβολισμό του οργανισμού. Επιπλέον βελτιώνει την ανάπτυξη του εμβρυακού εγκεφάλου, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους αλλά και ασθενειών της καρδιάς και μειώνει την πρόοδο του Alzheimer.
Τέλος, πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει πως η λουτεΐνη είναι εξίσου ωφέλιμη και για το δέρμα μας. Φαίνεται πως βελτιώνει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του και προστατεύει την οξείδωση των λιπιδίων του, που είναι απαραίτητα για την καλή μας όψη.
Το μυστικό είναι στον κρόκο
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη βρίσκονται στον κρόκο. Κατά μέσο όρο, ένας κρόκος αβγού περιέχει 30 mg/ 100 g λουτεΐνης και 25 mg/ 100 g ζεαξανθίνης. Σύμφωνα με τον δόκτορα Donald J. McNamara, διευθυντή του αμερικανικού Κέντρου Egg Nutrition, η έρευνα έδειξε ότι η προσθήκη 1,3 κρόκου αβγού την ημέρα στη διατροφή, αυξάνει τα επίπεδα της λουτεΐνης κατά 38% και της ζεαξανθίνης κατά 128%. Οταν το δούμε προσεκτικά, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι τα αβγά είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές που υπάρχουν. Και αν κοιτάξουμε ακόμα πιο κοντά, θα ανακαλύψουμε ένα από τα θαύματα της φύσης. Με οποιοδήποτε τρόπο και να τα δούμε, μπορούμε να αγαπήσουμε τα αβγά!
πηγή:mednutrition.gr