Συνεχίζεται ο «πόλεμος» για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Δεν έχει τελειωμό ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει για τ … ην ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων και τις επιπτώσεις που έχει η χρήση τους στην ανθρώπινη υγεία.Με αφορμή πρόσφατο τηλεοπτικό ρεπορτάζ σχετικά με τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου ανακοινώνει τα εξής:

«Υπάρχουν δεκάδες έρευνες, σε διεθνές και κορυφαίο επιστημονικό επίπεδο, που αποδεικνύουν με συγκεκριμένα στοιχεία ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο. Οι έρευνες αυτές δεν έχουν αμφισβητηθεί με συγκεκριμένα επιχειρήματα και ευρήματα σε κανένα διεθνές φόρουμ. Ανάλογες έρευνες, που καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, έχουν γίνει και από ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα, χωρίς ωστόσο ποτέ να προβληθούν από τα ελληνικά ΜΜΕ.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, στην οποία αναφέρθηκε το ρεπορτάζ, σύμφωνα με την οποία το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξίσου επιβλαβές με το κανονικό, είναι παραπλανητική επειδή: α) αναμιγνύει στα συμπεράσματά της το ηλεκτρονικό τσιγάρο με άλλα προϊόντα καπνού (Light τσιγάρα, chewing tobacco, snus, κλπ), με τα οποία το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει καμία απολύτως σχέση ως παρασκεύασμα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν περιέχει καπνό.

Η ανάμειξη αυτή απλώς δημιουργεί εντυπώσεις σε σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχει β) Η μόνη παραπομπή για επιβλαβή συστατικά του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι σε παλαιότερη (2009) έρευνα του αμερικάνικου FDA (Food and Drugs Administration), η οποία όμως κρίθηκε ανεπαρκής σε αμερικάνικα δικαστήρια όλων των βαθμίδων. γ) Απουσιάζουν επιδεικτικά όλες οι νεώτερες έρευνες που έχουν γίνει για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και οι οποίες αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν περιέχεται κανένα καρκινογόνο συστατικό στο ηλεκτρονικό τσιγάρο αλλά και ότι η χρήση του είναι σαφώς λιγότερο επιβλαβής από το κανονικό τσιγάρο.

Ο Σύνδεσμός μας καλεί όλους τους καταναλωτές να προτιμούν τα επώνυμα προϊόντα των επιχειρήσεων-μελών του Συνδέσμου, οι οποίες δεσμεύονται να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες δεοντολογίας και να χρησιμοποιούν ελεγμένα και πιστοποιημένα σκευάσματα.

Καλούμε, τέλος, όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό σε μια οριστική ρύθμιση του χώρου του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ώστε να σταματήσει η διασπορά ειδήσεων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και προκαλεί ανησυχία στους πολίτες, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα και σκοπιμότητες. Επαναλαμβάνουμε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι ένα ψυχαγωγικό προϊόν, εναλλακτικό του καπνίσματος, και απευθύνεται μόνο σε ενήλικες καπνιστές».

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *