Συνδυάστε διασκέδαση με γυμναστική!

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, ο ήλιος καίει και μας κάνει να αναζητούμε όλο και περισσότερο τη … θάλασσα για δροσιά και διασκέδαση. Αν είστε από αυτούς που γυμνάζονται όλο το χρόνο, μάλλον τα περισσότερα τα ξέρετε. Αν όμως είστε από εκείνους που δεν πρόλαβαν, σηκωθείτε. Στην παραλία δεν κάνει κανείς εξάσκηση μόνο στους μυς του καρπού παίζοντας τάβλι ή στους μασητήριους τρώγοντας ένα παγωτό χωνάκι. Καλές οι ρακέτες, αλλά για μπείτε στο νερό. Όχι μόνο για πατητές. Η αντοχή δεν βελτιώνεται με αυτόν τον τρόπο. Ρίξτε μια ματιά πιο κάτω, δείτε τι σας αρέσει και ξεκινήστε. Απόφαση χρειάζεται. Καλή διασκέδαση.

Κολύμβηση

Γνωριμία…

Η κολύμβηση είναι το πιο διαδεδομένο άθλημα του καλοκαιριού και ιδιαίτερα αγαπητό στη χώρα μας από μικρούς και μεγάλους. Αναφορές για αγώνες κολύμβησης έχουμε από τα αρχαία χρόνια, ενώ το άθλημα συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων το 1896. Διεξήχθη στη θάλασσα, ενώ από το 1924 πραγματοποιείται σε πισίνα. Τα στιλ στα οποία αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες είναι τέσσερα: ελεύθερο, ύπτιο, πρόσθιο και πεταλούδα. Οι αποστάσεις ποικίλουν. Ξεκινούν από 50μ σε όλα τα στιλ και φτάνουν τα 800μ σε γυναίκες και 1.500μ στους άνδρες στο ελεύθερο.

Γιατί μας αρέσει

Η κολύμβηση δίνει την αίσθηση της ελευθερίας. Ο άνθρωπος φεύγει από τον φυσικό του χώρο, τη γη, αλλάζει περιβάλλον και προσπαθεί να κινηθεί μιμούμενος τις κινήσεις των ψαριών. Μπορεί να εξερευνήσει ένα νέο συναρπαστικό κόσμο χωρίς ιδιαίτερο κόπο, λόγω της άνωσης που διευκολύνει την επίπλευση.

Τι οφέλη έχουμε;

Το κολύμπι γυμνάζει όλες τις μυϊκές ομάδες, καθώς απαιτείται νευρομυικός συντονισμός για να επιτευχθεί καλύτερη πλεύση. Περισσότερο γυμνάζονται οι τραπεζοειδείς, οι δελτοειδείς και οι μηριαίοι. Οι κολυμβητές έχουν μεγάλη αντοχή την οποία καλλιεργούν καθημερινά στην προπόνηση, δύναμη με ασκήσεις στο νερό και στο γυμναστήριο και ευλυγισία για την οποία αφιερώνουν αρκετή ώρα μετά το τέλος της προπόνησης. Γυμνάζονται τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα και χρειάζονται τουλάχιστον μια δεκαετία για να πετύχουν σημαντικές επιδόσεις. Μια ώρα κολύμπι είναι αρκετή για να κάψουμε 300-500 θερμίδες.

Υδατοσφάιριση

Γνωριμία…

Η υδατοσφαίριση είναι η μοναδική αθλοπαιδιά στο νερό. Αρχικά οι παίκτες βρίσκονταν πάνω σε βάρκες και προσπαθούσαν να σκοράρουν σπρώχνοντας τη μπάλα με τα κουπιά! Έγινε το πρώτο ομαδικό άθλημα που συμπεριλήφθηκε σε Ολυμπιακούς αγώνες το 1900 στο Παρίσι. Παίζεται από 7 παίκτες για κάθε ομάδα εκ των οποίων ο ένας είναι τερματοφύλακας. Η διάρκειά του είναι τέσσερις περίοδοι των επτά λεπτών καθαρού χρόνου.

Γιατί μας αρέσει

Γιατί συνδυάζει τη χαρά του νερού με το παιχνίδι. Παίζεται ευχάριστα από άνδρες και γυναίκες. Έχει μεγάλη ποικιλία, συναρπαστικές εναλλαγές φάσεων και δίνει τη δυνατότητα της ικανοποίησης σε όλους, αφού μπορεί ο καθένας να σκοράρει.

Τι οφέλη έχουμε;

Η υδατοσφαίριση είναι ιδιαίτερα αγαπητή αφού όλοι αναγνωρίζουν τη δυσκολία της. Ο αθλητής χρειάζεται μεγάλη αντοχή, δύναμη, ταχύτητα αλλά και οξυδέρκεια και ομαδικό πνεύμα. Γυμνάζει όλους τους μύες του κορμού, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν οι κοιλιακοί οι οποίοι γυμνάζονται εκτός νερού. Μία ώρα προπόνησης βοηθάει στην απώλεια 400-600 θερμίδων.

Καταδύσεις

Γνωριμία…

Αναφορές για καταδύσεις συναντούμε από το 500 π.Χ. Από τον 19ο αιώνα καλλιεργήθηκαν συστηματικότερα και στους Ολυμπιακούς του 1904 στο Σεντ Λιουις μπήκαν επίσημα στο πρόγραμμα. Σήμερα άνδρες και γυναίκες αγωνίζονται με την ίδια επιτυχία σε καταδύσεις από διάφορα ύψη και σταθερό βατήρα ή τραμπολίνο. Στόχος η είσοδος στο νερό σε όσο το δυνατόν κάθετη θέση.

Γιατί μας αρέσει

Γιατί είναι πολύ θεαματικές. Συνδυάζουν δύναμη, ευλυγισία και ακρίβεια. Ένας καταδύτης πρέπει να έχει την χαλαρή δύναμη ενός κολυμβητή και την αρμονία στην κίνηση ενός χορευτή.

Τι οφέλη έχουμε;

Οι αθλητές ασκούνται πολλές ώρες έξω από το νερό καλλιεργώντας την ευκαμψία που απαιτεί. Οι καταδύσεις γυμνάζουν αρμονικά όλο το σώμα. Ιδιαίτερα αναπτύσσονται οι μύες των ποδιών (δικέφαλος, τετρακέφαλος, γαστροκνήμιος) της πλάτης και οι κοιλιακοί. Μια ώρα προπόνησης βοηθάει στην απώλεια 200-300 θερμίδων.

Κωπηλασία

Γνωριμία…

Για την κωπηλασία δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε σε πηγές, αφού είναι τόσο παλιά όσο και η διάθεση του ανθρώπου να μετακινηθεί στη θάλασσα. Αγώνες πραγματοποιούνταν ακόμη και στην αρχαία Αίγυπτο, ενώ ήταν πολύ συνηθισμένοι στην αρχαία Ελλάδα. Το 1896 εμφανίστηκε στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στόχος των αθλητών είναι να διατρέξουν μια προκαθορισμένη απόσταση κωπηλατώντας με ένα ή δύο κουπιά ο καθένας στον μικρότερο χρόνο. Υπάρχουν οκτώ διαφορετικά αγωνίσματα ανδρών και έξι γυναικών στο επίσημο πρόγραμμα.

Γιατί μας αρέσει

Κυρίως γιατί είναι δύσκολη. Όποιος έχει δοκιμάσει να κωπηλατήσει έχει αντιληφθεί ότι χρειάζεται μεγάλη δύναμη στα χέρια, αντοχή και συντονισμός. Οι αγώνες είναι συναρπαστικοί, η προσπάθεια στα πρόσωπα των αθλητών φανερή και τα τελευταία μέτρα πολλές φορές συγκλονιστικά.

Τι οφέλη έχουμε;

Η κωπηλασία βοηθάει στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα καθώς απαιτεί μεγάλη αντοχή. Χαρακτηρίζεται άθλημα αντοχής με υψηλές απαιτήσεις δύναμης και βρίσκεται στην ίδια κατηγορία αθλημάτων όπως η ποδηλασία σε δρόμο, το σκι μεγάλων αποστάσεων και η ορειβασία! Γυμνάζει κυρίως τους μύες των ώμων, των χεριών και της πλάτης αλλά και τους τετρακέφαλους στα πόδια. Σε μια ώρα κωπηλασία μπορεί κάποιος να κάψει από 500-800 θερμίδες.

Θαλάσσιο σκι

Γνωριμία…

Το θαλάσσιο σκι, αν και είναι το νεότερο από τα αθλήματα της θάλασσας γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, αφού μπορεί να κάνει κάποιος σε πολλές οργανωμένες παραλίες της χώρας. Στους Ολυμπιακούς της χώρας μας εμφανίστηκε για πρώτη φορά. Στο θαλάσσιο σκι αγωνίζονται άνδρες και γυναίκες σε τέσσερα αγωνίσματα. Στο σλάλομ, στις φιγούρες στο άλμα και στην σανίδα.

Γιατί μας αρέσει

Γιατί είναι γρήγορο και θεαματικό. Διαρκεί λίγο, έχει εναλλαγές και δεν κουράζει. Ιδιαίτερα το άλμα και οι φιγούρες είναι πολύ εντυπωσιακά και προκαλούν ζωηρό ενδιαφέρον.

Τι οφέλη έχουμε;

Το θαλάσσιο σκι βοηθάει στην ανάπτυξη των μυών του πάνω μέρους του σώματος (θωρακικοί, ραχιαίοι, τραπεζοειδείς) των πάνω άκρων (δικέφαλοι) αλλά και τον κάτω άκρων (τετρακέφαλοι). Επίσης συμβάλλει στην ελαστικότητα των αρθρώσεων των γονάτων. Μετά από μια ώρα θαλάσσιο σκι έχετε κάψει 350-500 θερμίδες.

Πηγή:nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *