Συμβουλές για ευαίσθητα δόντια

Μήπως θέλετε να φάτε κάποιο γλυκό αλλά διστάζετε γιατί πονάνε … τα δόντια σας; Οι οδοντίατροι λένε ότι ακόμη και τα ευαίσθητα δόντια θεραπεύονται. Το θέμα είναι όμως να μάθετε αρχικά γιατί πονάνε.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η ευαισθησία στα δόντια μπορεί να οφείλεται σε παλαιότερα σφραγίσματα που έχουν υποχωρήσει, σε υποχώρηση των ούλων με αποτέλεσμα να εκτίθενται μικρά τμήματα της ρίζας των δοντιών στην επιφάνεια, σε ουλίτιδα ή τερηδόνα, σε πίεση ή σε τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Και γι’ αυτό τονίζουν ότι οι θεραπείες γίνονται βάσει των αιτιών που προκαλούνται τα ερεθίσματα. Για παράδειγμα εάν η ευαισθησία οφείλεται σε σφράγισμα, τερηδόνα ή ουλίτιδα, πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.

Αν οφείλεται σε υποχώρηση των ούλων, καλό είναι να δοκιμάσετε μία οδοντόκρεμα ή ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα που θα σας προτείνει ο οδοντίατρός σας. Αν τρίζετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια του ύπνου, πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας καθώς ο λεγόμενος «οδοντικός βρυγμός» μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρότερα προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής φορά έναν ειδικά σχεδιασμένο νάρθηκα κατά τη διάρκεια της νύχτας ώστε να μειώνονται οι πιέσεις που ασκούνται στα δόντια.

Πώς να τα βελτιώσετε

Οι οδοντίατροι λένε ότι πρέπει να μειώσετε την πίεση και τους τραυματισμούς σε δόντια και ούλα κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος και να χρησιμοποιείτε μαλακή ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.

Πρέπει επίσης να τα βουρτσίζετε τακτικά για 2 με 3 λεπτά. Επιπλέον είναι καλό να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και μεσοδόντια βουρτσάκια. Κι αυτό γιατί αυτά τα «εργαλεία» φτάνουν σε περιοχές που δεν μπορούν να καθαριστούν με το απλό βούρτσισμα. Να πηγαίνετε αρκετά συχνά στον οδοντίατρό σας ώστε να προλαμβάνετε προβλήματα που υπάρχουν σε αρχικό στάδιο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *