Συγκρότηση και ενεργοποίηση των ογκολογικών επιτροπών των νοσοκομείων, θεσμοθέτηση θεραπευτικών φαρμακευτικών πρωτοκόλλων για τη θεραπεία του καρκίνου, δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας για τους απόρους καρκινοπαθείς και τους συνοδούς τους, οργάνωση Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών. Καθώς και Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, προμήθεια από το ΕΣΥ της κατάλληλης σύγχρονης Βιοϊατρικής Τεχνολογίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, είναι οι δράσεις που έχουν δρομολογηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, το οποίο περιλαμβάνει πολύπλευρες παρεμβάσεις πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης και παρουσιάστηκαν σήμερα σε επιστημονική ημερίδα.
Τη δέσμευση της πολιτείας στην προαγωγή της Δημόσιας Υγείας και την πρόληψη των νόσων, και όχι μόνο στη θεραπεία της ασθένειας, επανέλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που άνοιξε και τις εργασίες της ημερίδας.
«Οι δράσεις, που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Καρκίνο, θέτουν ως προτεραιότητα την ενιαία και ισότιμη αντιμετώπιση των Ελλήνων πολιτών, τη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας και ταυτόχρονα την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας», είπε κατά την ομιλία του στην ημερίδα Εξειδίκευσης για το Σχέδιο Δράσης κατά του Καρκίνου, ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Χρήστος Αηδόνης.
Ο κ. Αηδόνης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και αναφέρθηκε στον ρόλο της διατροφής και της άσκησης, επισημαίνοντας ότι κοινή συνιστώσα πρόσφατων ερευνών και επιδημιολογικών μελετών αποτελεί η διαπίστωση ότι η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή αποτελούν ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου. Σύμφωνα με μελέτες, ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο μειώθηκε σε όλες τις χώρες, όπου αυξήθηκε η φυσική δραστηριότητα των πολιτών. Επίσης, σημαντικά μεγαλύτερη είναι η μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο όσων ακολουθούν τη Μεσογειακή Διατροφή.
«Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τα εξαιρετικά ποιοτικά στοιχεία αυτού του είδους διατροφής και των διατροφικών συνδυασμών που αποδεικνύονται θαυματουργά» είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι η πρόληψη, μέσω της διατροφής και της άσκησης, θεωρείται σήμερα φθηνή, εφαρμόσιμη, αποδεκτή και προσιτή προσέγγιση στον έλεγχο και στη διαχείριση του καρκίνου.
Αμέσως μετά το Πάσχα, πρόκειται να ξεκινήσει καμπάνια πρόληψης του καρκίνου για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του κοινού στα προγράμματα πρόληψης, είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας,Αντώνης Δημόπουλος.
Για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του Προγράμματος Πληθυσμιακού (προσυμπτωματικού) Ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, προβλέπεται η πρόσκληση 60.000 γυναικών σε 65 Κέντρα Υγείας της χώρας. Στο Εθνικό Πρόγραμμα, επίσης, συμμετέχουν σε πρώτη φάση έξι νοσοκομεία της χώρας, τα κυτταρολογικά εργαστήρια των οποίων θα εξετάζουν τα δείγματα. Στη δεύτερη φάση υλοποίησης των προγραμμάτων στόχος θα είναι η εξέταση του συνόλου των γυναικών της χώρας, του επιστημονικά προβλεπόμενου συγκεκριμένου ηλικιακού φάσματος, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Παράλληλα, δίνεται βάρος, όπως τόνισε ο κ. Δημόπουλος, στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεδομένης και της ίδρυσης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ώστε τα Κέντρα Υγείας, τα Ιατρεία του Ι.Κ.Α. να γίνουν πραγματικά κέντρα υγείας και πρόληψης και όχι κέντρα συνταγογράφησης. «Στόχος μας είναι η νέα, ενιαία, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, σε στενή διασύνδεση και συντονισμό με τη Νοσοκομειακή Περίθαλψη και την Πρόνοια, να προσφέρει ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας σε όλους τους πολίτες», είπε.
Έργο εξαιρετικής σημασίας και προϋπόθεση για τη μελέτη της επιδημιολογίας του καρκίνου στην Ελλάδα και την αύξηση της αποτελεσματικότητας της παρέμβασης κατά της νόσου, θεωρείται η δημιουργία Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, που θα συνδεθεί με τον Υγειονομικό Χάρτη και τα Δίκτυα Αναφοράς.
Η δεύτερη δράση, που υλοποιείται, περιλαμβάνει το σύνολο των διαδικασιών και θεραπευτικών σχημάτων που αφορούν την αντιμετώπιση του καρκινοπαθούς ασθενούς, με αποτελέσματα την ενιαία και ισότιμη αντιμετώπιση των Ελλήνων πολιτών, τη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας με αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας, καθώς και τον έλεγχο των δαπανών.
Αναγκαία θεωρείται και η συγκρότηση Ογκολογικών Επιτροπών των Νοσοκομείων με έργο την παρακολούθηση εφαρμογής κλινικών πρωτοκόλλων, την επιδημιολογική παρακολούθηση των νεοπλασιών, τον έλεγχο της θεραπευτικής και μεταθεραπευτικής πορείας των ασθενών. Έως στιγμής έχουν συγκροτηθεί ογκολογικές επιτροπές σε 58 νοσοκομεία του ΕΣΥ και σε δύο ιδιωτικές κλινικές.
Τέλος, προχωρά η δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας στο συγκρότημα Γ΄του Προσφυγικού Συνοικισμού της Λ. Αλεξάνδρας για τους απόρους καρκινοπαθείς και τους συνοδούς τους.