Στον «αστερισμό» της γρίπης

Ανανεώνει … και φέτος το ραντεβού της με τους Έλληνες, αλλά και με όλους τους μεσογειακούς λαούς, η εποχιακή γρίπη και αναμένεται να χτυπήσει την «πόρτα» σε πολλά σπίτια κατά τη διάρκεια των εορτών.

Το χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό αλλά και το χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμένων στον πληθυσμό, εκτιμάται ότι θα επιταχύνει την επέλαση της γρίπης.

Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων η νέα γρίπη εντοπίζεται σε εννέα από τις 25 χώρες που συμμετέχουν στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό δίκτυο επιτήρησης της νόσου. Ειδικότερα, Βέλγιο, Τσεχία, Γαλλία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν ότι έχουν εισέλθει στον «αστερισμό» της γρίπης, ενώ αυξημένη δραστηριότητα καταγράφεται στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι Έλληνες ειδικοί, καλούν τους πολίτες να αξιοποιήσουν το βασικό «όπλο» που έχουν στη διάθεσή τους δηλαδή το αντιγριπικό εμβόλιο. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αποδείχτηκε ότι αποτελούν τον «αδύναμο κρίκο» του συστήματος δημόσιας υγείας στην χώρα μας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της γρίπης. Και αυτό διότι οι ΜΕΘ στην Ελλάδα δεν επαρκούν γενικά για την κάλυψη του πληθυσμού και έτσι η ζήτηση είναι πάντα μεγάλη για κλίνες ΜΕΘ.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα υπάρξει αυξημένη νοσηρότητα και συνεπώς αύξηση των αναγκών νοσηλείας σε συνθήκες εντατικής φροντίδας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *