Στα βαρέα το νοσηλευτικό προσωπικό

Το πράσινο φως για την ένταξη του νοσηλευτικού προσωπικού στη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα ανάψει το υπουργείο Εργασίας. Κερδισμένοι θα βγουν 35.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα υπαχθούν στο ειδικό αυτό καθεστώς και θα δουν το όριο συνταξιοδότησης να μειώνεται κατά μία πενταετία.

Η ώρα της κρίσης έφτασε για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα η επικαιροποιημένη λίστα. Ο νέος κατάλογος θα περιλαμβάνει το 80% των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ενώ το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι διεργασίες για την υπαγωγή νέων ειδικοτήτων στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς.

Μία σειρά εκκρεμών θεμάτων αναμένεται να οριστικοποιηθεί τη Δευτέρα στις συναντήσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με τη ΓΣΕΕ και τον ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος τουριστικών επαγγελμάτων). Την ίδια μέρα θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία είχε παραδώσει τον Ιούλιο στον υπουργό πόρισμα για τα επαγγέλματα που πρέπει να αποχαρακτηριστούν.

Από τη νέα λίστα θα εξαιρεθούν 120.000 άτομα, προκειμένου ο αριθμός όσων υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά να μην ξεπερνά το 10% του εργατικού δυναμικού (ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και στο Μνημόνιο). Στον αντίποδα περίπου 50.000 άτομα διεκδικούν την ένταξή τους στα βαρέα, καθώς ο σχετικός κατάλογος δεν έχει ανανεωθεί για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος», όσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα που θα υπαχθούν στο ειδικό αυτό καθεστώς θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν ως βαρέα τα έτη που έχουν ήδη διανύσει. Συγκεκριμένα αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση από το υπουργείο Εργασίας που θα δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

Με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να επωφεληθούν από το ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς, που ισχύει στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Συγκεκριμένα σε όσα επαγγέλματα υπαχθούν στη νέα λίστα το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση θα πέσει από το 65ο στο 60ό έτος της ηλικίας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *