Σε δημόσια διαβούλευση καλεί η Κομισιόν

Σε δημόσια διαβούλευση μέσω Διαδικτύου καλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από σήμερα και ως τις 3 Απριλίου όλους τους ενδιαφερόμενους, … προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι πολιτικές της ΕΕ για βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι μέχρι το 2050, ο πληθυσμός της Γης αναμένεται ότι θα φθάσει τα 9 δισεκατομμύρια άτομα και η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα, ζωοτροφές και κλωστικά φυτά προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 70%.

«Για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας και να διατηρήσουμε το ίδιο επίπεδο ευημερίας στο μέλλον, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να παράγουν περισσότερη προστιθέμενη αξία με λιγότερες εισροές και οι καταναλωτές θα αναγκασθούν να υιοθετήσουν πιο βιώσιμα μοντέλα κατανάλωσης προϊόντων και υπηρεσιών», τονίζει η Επιτροπή.

Ειδικότερα, η Επιτροπή θέτει μέσω της διαβούλευσης περίπου 50 ερωτήματα σε τέσσερα πεδία: Πρώτον, για τις πολιτικές που αφορούν τον σχεδιασμό προϊόντων, την ανακύκλωση και τη διαχείριση των αποβλήτων, κ.λπ.• δεύτερον, για τις οικολογικές δημόσιες συμβάσεις (με τις οποίες οι δημόσιοι φορείς ενθαρρύνονται να ευνοούν λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον)• τρίτον, για τις δράσεις για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των προϊόντων. Και τέταρτον, για τις δράσεις για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των οργανισμών.

Το ήμισυ περίπου των ερωτημάτων απευθύνονται στο ευρύ κοινό και το υπόλοιπο σε πιο εξειδικευμένες ομάδες ενδιαφερομένων όπως κρατικές αρχές, κλαδικές ενώσεις και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Τέλος, σημειώνεται ότι η βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή αποτελούν θεμελιώδη στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την υπογραφή της συνθήκης ΕΕ το 1992 στο Μάαστριχτ. Κεντρική ιδέα είναι να ικανοποιήσουμε στις δικές μας καταναλωτικές ανάγκες, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην στερήσουμε τις μελλοντικές γενεές τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν τις δικές τους καταναλωτικές ανάγκες.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *