Σεξουαλικές ορμόνες και επάγγελμα

Δασκάλα, πιλότος, νοσηλεύτρια ή μηχανικός; Οι σεξουαλικές ορμόνες επιδρούν σημαντικά στα ενδιαφέροντα των ανθρώπων, επηρεάζοντας το επάγγελμα που διαλέγουν, … σύμφωνα με ψυχολόγους.

Η ερευνήτρια Adriene M. Beltz, που συνεργάζεται με την Sheri A. Berenbaum, στην Πενσυλβάνια, δήλωσε ότι τα ευρήματα αποτελούν ισχυρές ενδείξεις για ορμονικές επιδράσεις στο ενδιαφέρον για τα επαγγέλματα, που χαρακτηρίζονται από εργασία με αντικείμενα έναντι εργασίας με ανθρώπους.

Η Berenbaum εστίασε στα ενδιαφέροντα ανθρώπων σε επαγγέλματα που εμφανίζουν διαφορές στα φύλα, στο γενικό πληθυσμό, και είναι σχετικά με την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανολογία και τα μαθηματικά.

Οι ερευνήτριες μελέτησαν εφήβους και νέους ενήλικες με συγγενική αδενική υπερπλασία και τα αδέρφια τους που δεν έπασχαν από τη νόσο.

Άνθρωποι με την πάθηση είναι εκτεθειμένοι σε περισσότερα ανδρογόνα σε σχέση με το φυσιολογικό, ως έμβρυα. Γυναίκες με τη νόσο είναι γενετικά γυναίκες και αντιμετωπίζονται ως τέτοιες, αλλά τα ενδιαφέροντά τους τείνουν να μοιάζουν περισσότερο με τα αντρικά.

Όπως αναφέρουν οι ερευνήτριες στο περιοδικό «Hormones and Behavior», γυναίκες με την πάθηση είχαν σημαντικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σε σχέση με γυναίκες χωρίς την πάθηση, για καριέρες που σχετίζονταν με αντικείμενα, σε σύγκριση με επαγγέλματα που συνδέονταν με ανθρώπους.

Ανακάλυψαν επίσης ότι τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα ανταποκρίνονταν άμεσα στην ποσότητα έκθεσης σε ανδρογόνα με την ύπαρξη της πάθησης – όσες εκτέθηκαν σε περισσότερα ανδρογόνα ως έμβρυα επέδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αντικείμενα έναντι ανθρώπων.

Η Berenbaum υποδεικνύει ότι τα συγκεκριμένα ενδιαφέροντα εμφανίζονται πολύ νωρίς.

Γυναίκες χωρίς συγγενική αδενική υπερπλασία επέδειξαν λιγότερο ενδιαφέρον σε σχέση με τους άντρες για επαγγέλματα όπως μηχανικοί ή χειρούργοι και περισσότερο για επαγγέλματα που σχετίζονταν με διαπροσωπικές σχέσεις όπως κοινωνική λειτουργός ή δασκάλα. Δεν αναφέρθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ αντρών με την πάθηση και ανδρών χωρίς.

Η Beltz δήλωσε ότι ανακάλυψε πως υπάρχει βιολογική επίδραση στο ενδιαφέρον προς τα αντικείμενα, επομένως οι γυναίκες μπορεί να μην επιλέγουν καριέρες όπως μηχανικοί ή χειρουργοί, επειδή αυτό που τις ενδιαφέρει, ο άνθρωπος, δεν είναι συμβατό με ενδιαφέρον για τέτοιου είδους επαγγέλματα.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν κάθε αντικείμενο σε κατάλογο 64 επαγγελμάτων, σύμφωνα με το αν θα τους άρεσε μια δουλειά ή αν θα τους ήταν αντιπαθητική ή ουδέτερη.

Τα επαγγέλματα ομαδοποιήθηκαν σε 6 κατηγορίες -ρεαλιστικά, εξερευνητικά, καλλιτεχνικά, κοινωνικά, επιχειρηματικά και συμβατικά.

Η ρεαλιστική και η εξερευνητική κατηγορία αντικατοπτρίζουν καριέρες με προσανατολισμό αντικείμενα, όπως γεωργός και επιστήμονας, η κοινωνική και καλλιτεχνική αντικατοπτρίζουν επαγγέλματα με προσανατολισμό τον άνθρωπο, όπως δάσκαλος και καλλιτέχνης και η κατηγορία της επιχειρηματικότητας βρίσκονταν στη μέση με επαγγέλματα όπως διευθυντής ξενοδοχείου.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *