Ένα … από τα πιο ισχυρά όπλα κατά του καρκίνου ενδεχομένως να αποδειχτεί η ασπιρίνη, όπως υποστηρίζει η ομογενής ερευνήτρια από τη Μελβούρνη Τάρα Καρνέζη.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια η ασπιρίνη και πιθανόν και άλλα φάρμακα της κατηγορίας των Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων ίσως αναστέλλουν τις μεταστάσεις, κλείνοντας τις διόδους διαφυγής των καρκινικών κυττάρων. Η ανακάλυψη αυτή φαίνεται ότι ανοίγει το δρόμο για νέα θεραπεία του καρκίνου.
Αν και οι γιατροί υποπτεύονταν από καιρό ότι η ασπιρίνη και τα άλλα Μη Στεροειδή Φάρμακα συμβάλλουν στην αναχαίτιση των μεταστάσεων, δεν είχε καταστεί δυνατό να διαλευκανθεί ο μηχανισμός μέσω του οποίου τα φάρμακα αυτά δυσκόλευαν τη μετακίνηση των καρκινικών κυττάρων.
Οι Αυστραλοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η έκφραση ενός γονιδίου συνδέεται τόσο με την αύξηση του καρκίνου, όσο και με τον μηχανισμό της φλεγμονής και της διαστολής των αγγείων και ειδικότερα των αγγείων των λεμφαδένων, τα οποία έχουν κομβικό ρόλο στη μετακίνηση των καρκινικών κυττάρων.
Η διαστολή των αγγείων διευκολύνει το πέρασμα των καρκινικών κυττάρων μέσα από αυτά, ενώ η ασπιρίνη που προκαλεί τη συστολή τους δρα ανασταλτικά στη μετακίνησή τους. Τα αυστραλιανά ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε άλλα που ήθελαν την ασπιρίνη να μειώνει την αύξηση όγκων του προστάτη, του πνεύμονα, του εγκεφάλου, του παχέος εντέρου και του φάρυγγα.
Για να ενταχθεί, όμως, η ασπιρίνη στο «οπλοστάσιο» των ογκολόγων, θα πρέπει τα παραπάνω ευρήματα να εξετασθούν με τη βοήθεια κλινικών μελετών. Σύμφωνα με την κ.Καρνέζη η ανακάλυψη δεν επιβεβαιώνει απλώς τις ευεργετικές ιδιότητες της ασπιρίνης, αλλά ανοίγει τον δρόμο για την παρασκευή νέων αποτελεσματικών φαρμάκων.