Πώς να προφυλαχθείτε από τη γαστρεντερίτιδα

Συχνά τις γιορτές το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορεί να καταλήξει σε τροφική δηλητηρίαση. Η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι ένα λοιμώδες νόσημα … που οφείλεται σε μικρόβια και ουσίες που αυτά παράγουν.

Τα μικρόβια μεταφέρονται στις τροφές (από μολυσμένα χέρια, μολυσμένες επιφάνειες) και εκεί κάτω από την ανάπτυξη συγκεκριμένων θερμοκρασιών αρχίζουν να παράγουν ουσίες που ονομάζονται εξωτοξίνες. Η είσοδος των εξωτοξινών στον ανθρώπινο οργανισμό μέσα από την τροφή οδηγεί σε τροφική δηλητηρίαση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

-έμετος

-διάρροια

-πυρετός, σε περίπτωση που η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε διεισδυτικά βακτήρια όπως η Σαλμονέλλα.

Τροφές που μπορεί να ευθύνονται για την οξεία γαστρεντερίτιδα:

-Μολυσμένο νερό. Ο συνήθης τρόπος μετάδοσης των υπεύ­θυ­νων μικροβίων που προκαλούν την οξεία γαστρεντερίτιδα είναι η εντεροστοματική ο­δός. Οι επιδημίες οξείας γαστρεντερίτιδας συμβαίνουν όταν δεν τηρούνται πλή­ρως οι συνθήκες υγιεινής ή όταν υπάρ­χει διαρροή στο σύστημα αποχετεύσεως και ανάμειξή του με το σύστημα υδρεύ­σεως.

-Κρέμα ή μαγιονέζα

Οφείλεται συνήθως σε μόλυνση της τροφής από σταφυλόκοκκο, που προέρχεται από τα χέρια ατόμων που προετοιμάζουν την τροφή πριν να σερβιριστεί. Ο σταφυλόκοκκος αφού μολύνει τη κρέμα πολλαπλασιάζεται και παράγει εξωτοξίνη, η οποία προκαλεί την οξεία γαστρεντερίτιδα.

-Αυγά ή πουλερικά

Πρόληψη:

Βασική αρχή για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης είναι να τηρούνται ορισμέ­νοι κανόνες υγιεινής.

– Τα χέρια πρέπει πάντοτε να πλένονται πριν από το φαγητό.

– Η τροφή που καταναλώνεται πρέπει να είναι πρόσφατα μεγειρεμένη, να μην διατηρείται σε θερμοθα­λάμους εστιατορίων σε ακατάλ­ληλες θερμοκρασίες (π.χ. 40 βαθμών), που είναι θερμοκρασίες επωάσεως των μικρο­βίων.

-Τα εστιατόρια πρέπει να είναι μεγάλης κατανά­λωσης, ώστε οι τροφές να μην παραμένουν στα ψυγεία ή στους θερμο­θαλάμους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

-Το νερό πρέπει να είναι είτε εμφιαλω­μένο είτε από υδραγωγείο το οποίο να χλωριώνεται τακτικά.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *