Πώς να προστατευτείτε από την ουρολοίμωξη

και συχνοουρία είναι ορισμένα από τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης, τα οποία μπορείτε να τα αναγνωρίσετε και να την προλάβετε.

Πώς θα την αναγνωρίσετε

Από τον πόνο σε συνδυασμό με ένα αίσθημα καψίματος και δυσκολία κατά την ούρηση. Από τη συχνουρία χωρίς όμως να αποβάλλετε μεγάλη ποσότητα ούρων όταν επισκέπτεστε την τουαλέτα. Από την άσχημη οσμή των ούρων

Από τον πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης

Από το αίμα κατά την ούρηση

Από την εμφάνιση πυρετού

Πώς θα την προλάβετε

1. Διατηρήστε την περιγεννητική περιοχή καθαρή, χωρίς όμως υπερβολές. Οι εσωτερικές κολπικές πλύσεις, μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση ενώ η χρήση αντισηπτικών πρέπει να αποφεύγεται γιατί ευνοούν την ανάπτυξη κολπίτιδας. Αν είστε γυναίκα να σκουπίζεστε στην τουαλέτα από μπροστά προς τα πίσω ώστε να μην επιμολύνεται το ουροποιητικό από τα μικρόβια του εντέρου.

2. Πίνετε πολύ νερό. Τουλάχιστον 8 ποτήρια ημερησίως για να αδειάζει η κύστη ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να αποβάλλονται τα μικρόβια από την ουροφόρο οδό. Όταν τα ούρα μένουν για αρκετή ώρα στην κύστη, λιμνάζουν και αυξάνεται η πιθανότητα πολλαπλασιασμού των μικροβίων.

3. Μετά το σεξ πηγαίνετε στην τουαλέτα. Με την ούρηση παρασύρονται τα βακτηρίδια που μεταφέρθηκαν διαμέσου της ουρήθρας κατά τη συνουσία.

4. Να αποφεύγετε να πίνετε υγρά που ερεθίζουν την κύστη, όπως το αλκοόλ και η καφεΐνη.

5. Καταναλώνετε χυμούς μούρων ή βατόμουρων. Τα μούρα μειώνουν την ικανότητα των κολοβακτηριδίων να προσκολλώνται στα επιθήλια των ουροφόρων οδών. (Προσοχή: μην ακολουθήσετε αυτή την οδηγία αν στο οικογενειακό ιστορικό υπάρχει λιθίαση νεφρών).

6. Πηγαίνετε τακτικά στην τουαλέτα. Μην «κρατιέστε» όταν θέλετε να ουρήσετε και φροντίστε να πηγαίνετε στην τουαλέτα αμέσως μόλις νιώσετε την ανάγκη για ούρηση. Τα μικρόβια μπορούν να αναπτυχθούν αν μείνουν στάσιμα στα ούρα.

7. Φοράτε εσώρουχα βαμβακερά. Βοηθούν την περιοχή να «αναπνέει» και να την στεγνώνει ώστε αυτή να μην είναι ποτέ υγρή. Να αποφεύγετε τα στενά τζιν και τα νάιλον εσώρουχα, τα οποία κρατούν την υγρασία, όπου μπορούν και αναπτύσσόνται τα βακτηρίδια.

8. Προσέχετε την άμμο και την πισίνα. Οι πισίνες αποτελούν τον πιο συχνό τρόπο μετάδοσης ουρολοιμώξεων, ενώ μικρόβια «κολλάνε» συνήθως κορίτσια και γυναίκες και από την άμμο.

Μια απλή εξέταση και καλλιέργεια ούρων σε ένα ειδικό εργαστήριο θα δείξει τη μόλυνση. Ο αριθμός των βακτηριδίων και ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων το πιστοποιούν.

Πηγή: omorfamistika.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *