Πώς να γίνετε ευτυχισμένοι

απαντούσατε; Περισσότερες διακοπές ίσως ή το να κερδίσετε το τζόκερ; Μπορεί να νομίζετε ότι ένα μεγαλύτερο σπίτι ή 10 κιλά λιγότερα θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους. Μάλλον, όμως, κάνετε λάθος.

Παρότι ονειρευόμαστε τα υλικά πράγματα που θα έκαναν τη ζωή μας ευκολότερη, περνάμε λιγότερο χρόνο σκεπτόμενοι τους καθημερινούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε την ευημερία μας. Κι αυτοί είναι, όπως δείχνουν οι μελέτες, που έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στην ευτυχία μας. Η ευτυχία μας μετρά για το 50% περίπου του πώς νιώθουμε.

Οι περιστάσεις – όπως το πού ζούμε ή πόσα χρήματα έχουμε – μετρούν χονδρικά για το 10%. Το υπόλοιπο 40% επηρεάζεται από τις δραστηριότητες τις οποίες κάνουμε κι αυτές πραγματικά μπορούμε να αλλάξουμε για να νιώσουμε καλύτερα. Γι αυτό δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

Καλές πράξεις

Οι τυχαίες πράξεις καλοσύνης (οι αλτρουιστικές ή ευγενείς πράξεις δηλαδή) είναι από τους πιο καθιερωμένους και δημοφιλής τρόπους ενίσχυσης της ευτυχίας. Η εκπλήρωση καλών πράξεων ενισχύει τη γενναιόδωρη στάση σας απέναντι στον κόσμο και σας προσφέρει μεγαλύτερη εκτίμηση από μέρους των άλλων ανθρώπων – και σας κάνει να νιώθετε ικανοί και δυνατοί.

Μη συγκρίνεστε με τους άλλους

Το επίπεδο ευχαρίστησης μας σχετίζεται με την αυτο-σύγκρισή μας. Πολλοί από μας έχουμε την τάση να συγκρινόμαστε – μετρώντας αυτόματα τα κατορθώματα, το μισθό ή το βάρος μας σε σχέση με αυτούς που έχουν επιτύχει περισσότερα, που είναι είναι πλουσιότεροι ή πιο αδύνατοι από εμάς.

Όταν γίνεται εποικοδομητικά, η σύγκριση μπορεί να μας δώσει ένα έναυσμα, αλλά μπορούμε να διακρίνουμε τους ρεαλιστικούς στόχους από αυτούς που μας θέτουν σε μια διαρκή κατάσταση δυσαρέσκειας;.

Μάθετε να απολαμβάνετε

Η διαδικασία της απόλαυσης σας επιτρέπει να αιχμαλωτίσετε τη μέγιστη ποσότητα ευχαρίστησης από ένα συμβάν, εστιάζοντας στα θετικά ερεθίσματα που σχετίζονται με ένα συμβάν – είτε προσμένετε, είτε βιώνετε είτε αναπολείτε τη στιγμή εκ των υστέρων.

Έχει να κάνει με το να δίνετε προσοχή και να αντιλαμβάνεστε την πηγή των εμπειριών, επιβραδύνοντας και εκτείνοντάς τες.

Δημιουργήστε τον ιδανικό εαυτό σας

Το να φαντάζεστε την ιδανική εκδοχή του εαυτού σας δεν είναι απλώς μια άσκηση ευσεβών πόθων – είναι μια αποδεδειγμένη στρατηγική που αυξάνει την ευημερία και βοηθά στην εξάλειψη της απογοήτευσης.

Μην ξεχνάτε τα θετικά στη ζωή σας

Αν και έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με το ότι το να γράφετε για τα τραυματικά περιστατικά έχει θετική επίδραση στην υγεία, ενώ ακόμα έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να γράφετε τα θετικά γεγονότα που έχουν συμβεί στη ζωή σας έχει εξίσου αποτελεσματική και λιγότερο αγχωτική δράση. Γι΄αυτό μην υποτιμάτε τα θετικά πράγματα που σας συμβαίνουν και μην βλέπετε τη ζωή ως άσπρο μαύρο.

Το μυστικό

Οι περισσότεροι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι από όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε την ευτυχία μας οι καλές σχέσεις με τους άλλους είναι που θα μας δώσουν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Πηγή: omorfamistika

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *