Βάλτε στη ζωή σας τα αντικολλητικά σκεύη. Ψήνετε, τηγανίζετε, φτιάξτε … ακόμα και σούπα σε αυτά. Το θετικό με τα αντικολλητικά σκεύη είναι ότι δεν χρειάζεται να προσθέσετε λάδι για να μαγειρέψετε. Μπορείτε αντί για λάδι να βάλετε λίγο σπρέι μαγειρικής, άσπρο κρασί, νερό ή χυμό πορτοκαλιού.
Προτιμάτε να ψήνετε στη σχάρα ή στο φούρνο και αποφεύγετε το τηγάνισμα.
Απλά ελαττώστε την ποσότητα λιπαρών και ζάχαρης στις συνταγές σας. Για παράδειγμα, αντικαταστήστε το μισό λάδι με κάποιο χυμό από φρούτα φτιάχνοντας κάποιο γλυκό. Χρησιμοποιήστε 1/3 λιγότερη ζάχαρη στα κέικ ή στα μπισκότα και προσθέστε αποξηραμένα φρούτα αντί για ζάχαρη στα δημητριακά.
Αντί να αλείψετε το κρέας με βούτυρο ή μαργαρίνη, αλοίψτε το με κάποιο ζωμό λαχανικών, άσπρο κρασί ή χυμό πορτοκαλιού. Έτσι μειώνετε τα κορεσμένα λιπαρά και ειδικά τα υδρογωνομένα λιπαρά (trans fat).
Προτιμάτε τα πιο άπαχα μέρη του κρέατος και αφαιρείτε όλα τα ορατά λίπη πρίν το μαγειρέψετε. Προτιμάτε κιμά από άλιπο κρέας ή από πουλερικά ή μισό μισό.
Αγοράζετε γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών (γάλα 1.5%, γιαούρτι 2%, τυρί με μειωμένα λιπαρά). Αντικαταστήστε στις συνταγές το πλήρες γάλα με γάλα χαμηλών λιπαρών. Χρησιμοποιείτε το άπαχο εβαπορέ γάλα αντί για κρέμα γάλακτος σε πίτες, σώς, παγωτά αλλά και στο τσάι ή το γάλα. Μην μπερδεύετε το εβαπορέ με το συμπυκνωμένο γάλα το οποίο περιέχει αρκετή ζάχαρη.
Όταν μαγειρεύετε, αντικαταστήστε ένα ολόκληρο αυγό με 2 ασπράδια αυγού (τα λιπαρά, η χοληστερόλη και οι περισσότερες θερμίδες που έχει το αυγό υπάρχουν στον κρόκο του).
Αντικαταστήστε τα κρουτόν που περιέχουν αρκετές θερμίδες με δημητριακά ολικής αλέσεως.
Ελαττώστε τις μερίδες που καταναλώνετε. Μην νομίζετε πως το φαγητό πρέπει να είναι πολύ για να είναι καλό. Χρησιμοποιείτε μικρότερα πιάτα.
Πηγή: iatronet.gr