Πώς θα «ισορροπήσεις» μετά τις γιορτές

Η νέα χρονιά ξεκίνησε για τα καλά και νιώθεις επιτακτική την ανάγκη να οργανωθείς. Τι δουλειές έχεις να κάνεις, … πώς μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα φέτος, πόσα κιλά θα χάσεις…

Γνωρίζεις ότι οργώνοντας τη διατροφή σου έχεις κέρδος και στους τρεις τομείς της ζωής σου; Κάνοντας μικρές αλλαγές στην διατροφική σου καθημερινότητα μπορείς να εξοικονομήσεις συχνά μικροέξοδα που στο τέλος του μήνα φαίνεται να επιβαρύνουν σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού σου, συνεισφέρεις στη σωματική και ψυχική σου υγεία απολαμβάνοντας καλύτερη επίδοση στη δουλειά ή στο διάβασμά σου και επιπλέον βάζεις τις βάσεις για να ελέγχεις εύκολα το βάρος σου!

1. Επισκέψου όσο πιο σύντομα μπορείς το μανάβη ή τη λαϊκή σου. Βάλε τα φρούτα σε περίοπτη θέση στην κουζίνα και «μετανάστευσε» μερικά φρούτα στο συρτάρι του γραφείου σου ή στην τσάντα σου. Εάν δυσκολεύεσαι να βάλεις τα φρούτα και τα λαχανικά στη ρουτίνα σου θυμήσου πως τα χειμερινά φρούτα και ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή θα σου «ανοίξουν» την όρεξη για φρούτα μόνο εάν τα ανοίξετε και τα μυρίσεις ή τα γευτείς!

2. Απομάκρυνε «γιορτινά» περισσεύματα από το σπίτι.

3. Βάλε μεσογειακό πρόγραμμα στο μαγείρεμα… όσπρια 2 φορές την εβδομάδα, μαγειρεμένα λαχανικά 2 φορές την εβδομάδα, ψάρι 1-2 φορές την εβδομάδα, κόκκινο κρέας 1 φορά στις 10 ημέρες. Παρατηρείς πως τα βασικά τρόφιμα του εβδομαδιαίου μενού είναι ίσως από τα πιο φθηνά και ταυτόχρονα ευεργετικά για την υγεία.

4. Οργάνωσε την ημέρα σου! Τι πιο ευχάριστο από το να ξεκινήσεις τη νέα χρονιά οργανώνοντας τα διαλείμματα της ημέρας σου!

Διάλειμμα Νο1: πρωινό… καιρός επιτέλους να ξεκινήσεις την ημέρα σου με έναν πιο ευχάριστο τρόπο, αφιερώνοντας λίγο χρόνο στον εαυτό σου και όχι στο άγχος! Φτιάξε τον καφέ ή ετοίμασε ένα ποτήρι χυμό ή ημι-αποβουτυρωμένο γάλα και προετοίμασε ένα γρήγορο γεύμα όπως 2 φρυγανιές με μαλακή μαργαρίνη και μέλι ή με τυρί μειωμένων λιπαρών και κάποιο αλλαντικό light ή ακόμη και με ελαιόλαδο. Αναζήτησε ένα ευχάριστο και φωτεινό μέρος του σπιτιού και απόλαυσε το πρωινό σου.

Διάλειμμα Νο2: ποιος είπε πως μόνο τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο διάλειμμα. Θυμήσου πως ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια της εργασίας σου θα σου επιτρέψει να ξεκουράσεις τη σκέψη και το σώμα σου ώστε να μπορέσεις να ανταποκριθείς.

Παράλληλα, φρόντισε την πείνα σου. Ένα φρούτα ή ένας 100% φυσικός χυμός φρούτων, μία μπάρα δημητριακών , ένα γιαούρτι 2% και 2-3 αποξηραμένα φρούτα θα σε ανατροφοδοτήσουν με την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσεις και παράλληλα θα σου προσφέρουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή λειτουργία του σώματός σου. Απαραίτητος εξοπλισμός: μια ήρεμη γωνιά με καλή παρέα μακριά από υπολογιστή, τηλέφωνο ή τιμόνι.

5. Ρίξε το έξω Εάν σε στεναχωρεί το γεγονός πως οι επόμενες μεγάλες διακοπές απέχουν 4 μήνες, ενώ οι υποχρεώσεις και ο ασφυκτικός κλοιός των οικονομικών, οικογενειακών και εργασιακών απαιτήσεων είναι ήδη σφιχτός βάλε στο πρόγραμμα καθημερινά 30 λεπτά περπάτημα.

Κάνε το γύρο του τετραγώνου, περπάτησε επιστρέφοντας στη δουλειά, οργάνωσε συστηματικά μια βόλτα με τους φίλους ή τα παιδιά σου σε ένα μεγάλο πάρκο της γειτονιάς ή στην παραλία. Έτσι εξασφαλίζεις και την ψυχική αλλά και τη σωματική σου υγεία.

Κάνοντας μικρές αλλαγές στη διατροφή σου και παρατηρώντας τα πολλαπλά οφέλη που σου προσφέρουν στην καθημερινότητά σου θα καταφέρεις να δημιουργήσεις νέες πιο ισορροπημένες συνήθειες που θα σου επιτρέψουν να βάλεις σε μια «τάξη» και τη διατροφή και το βάρος σου.

Πηγή: nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *