Πώς αντιμετωπίζονται οι πυρετικοί σπασμοί

Εκτιμάται ότι το 5% των παιδιών … ηλικίας 6 μηνών έως 6 ετών θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή πυρετικούς σπασμούς. Είναι η κατάσταση κατά την οποία ενώ το παιδί έχει πυρετό και είναι υποτονικό, ξαφνικά μελανιάζει, παρουσιάζει συσπάσεις σε όλο του το κορμί και τα μάτια του είτε στριφογυρίζουν είτε μένουν παγωμένα. Μπορεί η εικόνα να είναι τρομακτική αλλά πρόκειται για ένα απλό περιστατικό πυρετικών σπασμών.

Οι πυρετικοί σπασμοί διαρκούν συνήθως λιγότερο από ένα λεπτό (αν και στους γονείς φαίνεται αιώνας) και αμέσως μετά το παιδί επανέρχεται. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι πυρετικοί σπασμοί δεν προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο και δεν ευθύνονται για προβλήματα στο νευρολογικό σύστημα.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν το παιδί παρουσιάσει πυρετικούς σπασμούς;

α. Να τοποθετείται το παιδί σε ασφαλές σημείο ώστε να μην κινδυνεύει να πέσει και να χτυπήσει.
β. Να απομακρύνονται από το παιδί αιχμηρά αντικείμενα που μπορούν να το τραυματίσουν.
γ. Το κεφαλάκι θα πρέπει να είναι στο πλάι ώστε να διευκολύνεται η έξοδος των σάλιων ή ενδεχομένως και του εμετού.
δ. Να κληθεί ο παιδίατρος και να εξεταστεί το παιδί προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι επρόκειτο για περιστατικό πυρετικών σπασμών.
Δυστυχώς πρόληψη για τους πυρετικούς σπασμούς δεν υπάρχει. Γι’ αυτό το λόγο οι παιδίατροι συνιστούν την ίδια αντιπυρετική αγωγή που χορηγούν και στα παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν ανάλογα επεισόδια.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *