Κάποιες φορές, … δυστυχώς η ωραία και χαρούμενη ατμόσφαιρα «οδηγεί» σε κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μεγαλύτερη από την ανεκτή, με αποτέλεσμα τη μέθη.
Οι ανεπιθύμητες επιπτώσεις από αυτήν την κατάχρηση είναι εμφανείς την επόμενη μέρα – πρόκειται για το γνωστό σε όλους «hangover».
Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια διατροφικά μυστικά τα οποία αν τα γνωρίζετε μπορείτε να αποφύγετε τις άσχημες συνέπειες της υπέρμετρης κατανάλωσης αλκοόλ.
1. Πίνετε περισσότερο νερό!
Για κάθε ένα αλκοολούχο ποτό που πίνουμε, το σώμα μπορεί να εξωθήσει τετραπλάσια ποσότητα υγρού. Η διουρητική δράση του αλκοόλ και η αφυδάτωση που προκαλείται ως αποτέλεσμα, συμβάλλουν στην δυσφορία της μέθης και στον πονοκέφαλο που τη συνοδεύει.
Επομένως, θα ήταν καλό να συνοδεύετε κάθε ποτό, με τουλάχιστον 1 ποτήρι νερό. Η επαρκής ενυδάτωση, μειώνει αρκετά τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ και εμποδίζει την αφυδάτωση που προκαλείται από αυτό. Αν, λοιπόν, ξυπνήσετε με πονοκέφαλο και έντονη δυσφορία, το πρώτο σας μέλημα θα είναι να αναπληρώσετε τα υγρά στον οργανισμό σας με την λήψη νερού, φυσικών χυμών φρούτων και λαχανικών και πράσινου τσαγιού.
2. Προτιμήστε τα ποτά με πάγο!
Όταν τα αλκοολούχα ποτά ή κοκτέιλ περιέχουν αρκετό πάγο, τότε τα παγάκια λιώνουν αργά και το αλκοόλ αραιώνεται όλο και πιο πολύ, με αποτέλεσμα το ποτό να έχει …μεγαλύτερη διάρκεια. Όσο πιο αργά πίνετε το ποτό, τόσο το καλύτερο για την αφομοίωσή του από τον οργανισμό.
Το σώμα απορροφά την αιθυλική αλκοόλη πιο γρήγορα από ό,τι την μεταβολίζει. Επομένως, όσο πιο γρήγορα πίνετε ένα ποτό, τόσο πιο πολλή ώρα οι τοξίνες του αλκοόλ θα επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα όργανά σας, αλλά και πιο πολύ πονοκέφαλο θα νιώθετε το επόμενο πρωί.
Γενικά, οι περισσότεροι άνθρωποι μεταβολίζουν περίπου 1 ποτό ανά 1 ώρα. Όταν το ποτό μας είναι αραιωμένο με περισσότερο πάγο ή νερό ή σόδα, τότε αυξάνεται ο χρόνος που το καταναλώνουμε και επομένως μειώνεται η πιθανότητα μέθης.
3. Αποφύγετε τις φυσαλίδες.
Τα ανθρακούχα ποτά αυξάνουν τον ρυθμό απορρόφησης του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό. Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι το αέριο μέσα στις φυσαλίδες επιταχύνει τη διαδικασία. Θα ήταν προτεινόμενο να αντικαταστήσετε την σόδα ή το αναψυκτικό που ενός ποτού, με χυμό φρούτων ή νερό. Αν θέλετε να πιείτε κάτι αφρώδες, μπορείτε να εναλλάσσετε το ποτό με ένα μη αλκοολούχο ποτό.
Επίσης, μπορείτε να παραγγείλετε ένα ποτό που μοιάζει οπτικά με ένα οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό, παράδειγμα αναψυκτικό σε ποτήρι σαμπάνιας ή Coca- cola χωρίς ουίσκι ή ρούμι ή σόδα με λεμόνι. Με αυτό τον τρόπο έχετε ένα ποτήρι στο χέρι σας και φαίνεται σαν να πίνετε ένα κανονικό ποτό, χωρίς όμως να βλάπτετε τον οργανισμό σας.
4. Πληρώστε …… κάτι παραπάνω!
Η παροιμία που λέει : Παίρνεις ό,τι πληρώνεις, ισχύει και στην περίπτωση του ποτού που επιλέγουμε. Οι ερευνητές έχουν βρει έναν σύνδεσμο μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και των πτητικών συστατικών, των ουσιών δηλαδή που συνεισφέρουν στην γεύση, στο άρωμα αλλά και στο χρώμα του ποτού. Γενικά, τα λευκά και διάφανη ποτά περιέχουν λιγότερες πτητικές ουσίες συγκριτικά με τα σκουρόχρωμα ποτά, αν και αυτός δεν είναι ο κανόνας.
Αυτό που θα πρότεινα είναι να πίνετε είναι ένα καλό και λίγο ακριβότερο ίσως ποτό παρά ένα φτηνό, το οποίο λόγω της χαμηλής ποιότητας γεύσης θα σας δημιουργήσει την ανάγκη να παραγγείλετε και δεύτερο…
5. Απολαύστε την κουβέντα με την παρέα σας…
Είναι πολύ βοηθητικό το γεγονός να χρησιμοποιείτε το στόμα σας περισσότερο για να μιλάτε… παρά να πίνετε! Απολαύστε την παρέα και τον διάλογο και δημιουργήστε θέματα συζήτησης, ώστε να είστε περισσότερο απασχολημένοι με την κουβέντα. Έτσι θα έχετε λιγότερο χρόνο για να πιείτε και επομένως και θα εισέλθει λιγότερο αλκοόλ στον οργανισμό σας.
6. Μην παραλείπετε το φαγητό!
Σίγουρα, η κατανάλωση φαγητού μειώνει την ποσότητα του ποτού που πίνετε, αλλά επιβραδύνει και την απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό. Τα θρεπτικά συστατικά που ενδείκνυνται σε αυτή την περίπτωση, είναι τα λιπαρά και οι υδατάνθρακες. Οι καλύτερες επιλογές τροφίμων είναι τα πλήρη δημητριακά ολικής αλέσεως και τα πολυακόρεστα λιπαρά, όπως τα ω-3 λιπαρά που βρίσκουμε στα ψάρια, στα σπόρια και στους ξηρούς καρπούς.
Πηγή: mednutrition.gr