Απλά μαθήματα για… 100 χρόνια ζωή. Δεν μιλάμε για γιατροσόφια αλλά για προτάσεις υγείας που βασίστηκαν σε πειράματα που έγιναν από βοτανολόγους σε ασθενείς…
Πρωτοκυκλοφόρησε το 1936 στην ευημερούσα Ελβετία. Μεταφράστηκε στην κατοχική Ελλάδα του 1939. Και κυκλοφόρησε πρόσφατα στη σημερινή Ελλάδα του άγχους, και όχι μόνο…Τίτλος: “Πώς να ζήσετε εκατό χρόνια”. Συγγραφέας: Ο Ελβετός βοτανολόγος δόκτορας Καμίλ Ντρόζ.
Όχι. Δεν πρόκειται για γιατροσόφια, αλλά για προτάσεις υγείας που βασίστηκαν σε πειραματική εφαρμογή των ασθενών του βοτανολόγου, τους οποίους γιάτρευε δωρεάν . Είναι ένας οδηγός- πρόδρομος αυτού που τα τελευταία χρόνια ονομάζουμε “ολιστική προσέγγιση στον τρόπο ζωής”.
Σήμερα τον συγγραφέα θα τον λέγαμε “εναλλακτικό θεραπευτή”. Γιατί ο ξακουστός στην εποχή του, επιστήμονας διαλαλούσε ότι η υγιεινή διατροφή, για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να συνδυάζεται με την ψυχοπνευματική στάση. Θέλοντας να κάνει κτήμα των όλων των ανθρώπων αυτή τη φυσιολατρική- φιλοσοφική αντίληψη, έγραψε το εν λόγω βιβλιαράκι με λόγια λαϊκά. Το εκλαϊκευμένο αυτό εγχειρίδιο, οι εκδόσεις Πέρασμα, όπως τονίζουν, το προσφέρουν ως «αίσθημα αισιοδοξίας κόντρα στον ανίκητο φόβο του θανάτου».
Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Λιλίκα Νάκου (1904-1989) στο προλογικό της σημείωμα συνοψίζει επιγραμματικά το δόγμα της ισορροπίας σώματος και ψυχής με τη φράση του Ντρόζ ότι «όλες οι αρρώστιες προέρχονται από την κακή υγιεινή και την κακή χρήση της ζωής». Οπαδός και η ίδια αυτής της αξιακής αντίληψης και θεραπευμένη από τα βότανά του, αναφέρει το περιστατικό όταν ο δόκτωρ Ντρόζ, σε ένα ταξίδι του στο Παρίσι, οδηγήθηκε από φίλους του στο Χρηματιστήριο όπου έμεινε άφωνος βλέποντας τρελαμένους με το χρήμα χρηματιστές να φωνάζουν, ενισχύοντας τη θέση του ότι η φιλαργυρία σκοτώνει! Και επιβεβαιώθηκε, καθώς οι αυτοκτονίες των χαμένων του Χρηματιστηρίου συνεχώς πύκνωναν τότε, λίγο πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως συμβαίνει και τώρα, παγκοσμίως, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ο δόκτωρ Ντροζ, κάνοντας τη θεωρία του τρόπο ζωής, πέθανε σε προχωρημένη ηλικία, αφού μελέτησε 850 είδη βοτάνων, αφήνοντας στην ιατρική ένα συμπληρωματικό θεραπευτικό οπλοστάσιο, απέναντι στις παντοειδείς ασθένειες. Οι τίτλοι των κεφαλαίων του βιβλίου μαρτυρούν το έργο του:
Ο θυμός βλάπτει την υγεία. Πως έρχονται οι συμφορήσεις. Η ομορφιά των γηρατειών. Πρόγραμμα ημέρας για άνδρες και γυναίκες. Ο φθόνος εχθρός της υγείας. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του λάχανου για ευλογιά, εγκαύματα, βρογχικά. Η ωφέλειες από τη μολόχα και το δυόσμο. Το φυτό κοτέζ κατά της φυματίωσης. Η διατροφή των νευρασθενών. Η επιλογή εργασίας σε συνάρτηση με τον νευρικό μας σύστημα. Η λουΐζα για τους νευρόπονους. Η αντιπυρετική καστανιά. Το λίπος στα παιδιά ως αρρώστια.
Όλο το βιβλιαράκι το διαπερνά η “κουλτούρα” ενός σωματικού-θα λέγαμε- ψυχισμού. Η βασικές του συστάσεις είναι … πέρα από τα βότανα: “Μην συγχύζεσαι άνθρωπε… Ο γκρινιάρης εξασθενεί, γιατί αυτοδηλητηριάζεται… Κάνε ζωή κοντά στη φύση… Διατροφή με χορτοφαγία… Ζήσε χωρίς το δηλητήριο της φιλοδοξίας”…
Απλά μαθήματα Να ζεις … “αιωνίως”. Εγκόλπιο για ένα αντι-λάιφ στάϊλ!