Σε αυτό το συμπέρασμα οδήγησε η τακτική χρήση μη επεξεργασμένων δημητριακών, η μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων, η συστηματική κατανάλωση οσπρίων και ψαριών, αλλά πάνω από όλα η χρήση ελαιολάδου ως βασική πηγή λίπους.
Αντίστοιχα, ψηλά βρίσκεται και η θέση της Ιταλίας στη δεκάδα καθώς διαθέτει υγιεινά πιάτα που ξεχωρίζουν. Ως πιο χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε τα χειροποίητα ζυμαρικά και τις λεπτές ζύμες εμπλουτισμένες με ντομάτα, ελαιόλαδο, σκόρδο, ρίγανη, μαϊντανό και βασιλικό καθώς αυτές αποτελούν τις πρώτες ύλες για την ιταλική κουζίνα που την έκαναν διάσημη παγκοσμίως.
Η ιδιαιτερότητα της ιταλικής κουζίνας, όμως, έγκειται στη χρήση μεγάλης ποικιλίας λαχανικών με την ντομάτα -και ιδιαίτερα ο πολτός της να έχουν εξέχουσα θέση. Επίσης, το ελαιόλαδο, το κόκκινο κρασί και τα μυρωδικά που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην ιταλική κουζίνα, είναι αντιπροσωπευτικά των μεσογειακών καταβολών της.