Πρόστιμο μαμούθ στην Johnson & Johnson για πρόκληση καρκίνου από προϊόντα παιδικής φροντίδας

Δικαστήριο των ΗΠΑ εξέδωσε καταδικαστική απόφαση εναντίον της Johnson & Johnson και της επέβαλε πρόστιμο ύψους περίπου 4,7 δισ. δολαρίων για υπόθεση πρόκλησης καρκίνου από προϊόντα της εταιρείας που περιέχουν ταλκ, μέσα στα οποία και το ταλκ για μωρά. Σύμφωνα με την αγωγή των 22 γυναικών, οι οποίες δικαιώθηκαν από δικαστήριο του Μισούρι, τα προϊόντα ταλκ της εταιρείας περιέχουν αμίαντο και τους προκάλεσαν καρκίνο στις ωοθήκες.

Η ποινή αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί στην εταιρεία σε μια σειρά αποφάσεων για τα περιεχόμενα των προϊόντων της εταιρείας και την συσχέτιση τους με υποθέσεις καρκίνου, καθώς η Johnson & Johnson έχει ανοιχτές περίπου 9.000 αντίστοιχες υποθέσεις. Η Εταιρεία αρνείται όλες τις κατηγορίες, τόσο για την συσχέτιση των προϊόντων της με περιπτώσεις καρκίνου αλλά και το γεγονός πως αυτά περιέχουν αμίαντο και επικαλείται ένα αριθμό ερευνών και εργαστηριακών αποτελεσμάτων που υποστηρίζουν την θέση της.

Σε δήλωση της η Johnson & Johnson χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου “θεμελιωδώς άδικη” και ξεκίνησε την διαδικασία έφεσης, παρόλα αυτά οι μετοχές της εταιρείας έπεσαν 1% με την αναγγελία της απόφασης, σε συναλλαγές που ακολούθησαν το κλείσιμο του χρηματιστηρίου.

Οι 22 ενάγουσες δήλωσαν πως η χρήση σκόνης ταλκ για μωρά και η χρήση άλλων καλλυντικών προϊόντων της εταιρείας προκάλεσε την ασθένεια τους σε διάστημα δεκαετιών, ενώ ισχυρίζονται πως η εταιρεία γνώριζε πως τα προϊόντα περιέχουν αμίαντο τουλάχιστον από την δεκαετία του ’70, όμως δεν ενημέρωσε ποτέ τους καταναλωτές.

“Η Johnson & Johnson είναι βαθιά απογοητευμένη από την ετυμηγορία, η οποία ήταν προϊόν μιας θεμελιωδώς άδικης διαδικασίας”, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της. Η εταιρεία δήλωσε ότι διατηρεί την πεποίθηση ότι τα προϊόντα της δεν περιέχουν αμίαντο ούτε προκαλούν καρκίνο. “Κάθε απόφαση εναντίον της Johnson & Johnson σε αυτό το δικαστήριο έχει αντιστραφεί και τα πολλαπλά σφάλματα που παρουσιάστηκαν σε αυτή τη δίκη ήταν χειρότερα από αυτά των προηγουμένων δικαστικών διαδικασιών οι οποίες και αντιστράφηκαν”, πρόσθεσε η J & J, λέγοντας ότι θα ακολουθήσει όλα τα διαθέσιμα διορθωτικά ένδικα μέσα.

Ο Mark Lanier, δικηγόρος των εναγόντων, κάλεσε την εταιρεία να αποσύρει τα προϊόντα ταλκ από την αγορά “προτού προκαλέσει περαιτέρω αγωνία, βλάβη και θάνατο από μια φοβερή ασθένεια”.

Η πλειοψηφία των αγωγών που αντιμετωπίζει η J & J συνεπάγεται ότι το προϊόν ταλκ της, προκάλεσε καρκίνο των ωοθηκών, αλλά ένας μικρότερος αριθμός περιπτώσεων ισχυρίζονται ότι το μολυσμένο ταλκ προκάλεσε μεσοθηλίωμα, έναν καρκίνο ιστών που συνδέεται στενά με την έκθεση στον αμίαντο.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανέθεσε μια μελέτη για διάφορα δείγματα ταλκ από το 2009 έως το 2010, συμπεριλαμβανομένης της J & J’s Baby Powder. Δεν βρέθηκε αμίαντος σε κανένα από τα δείγματα ταλκ, δήλωσε ο οργανισμός. Ο δικηγόρων όμως των εναγόντων υποστήριξε στο δικαστήριο πως τόσο η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων όσο και τα εργαστήρια της εταιρείας χρησιμοποίησαν ελλιπείς μεθόδους δοκιμών που δεν επέτρεπαν την σωστή ανίχνευση ινών αμιάντου.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν πως το ταλκ και οι ίνες αμιάντου μπορούν να αναμιχθούν κατά την διαδικασία παραγωγής, καθιστώντας αδύνατη την αφαίρεση της καρκινογόνου ουσίας. Η J & J αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι οι αυστηρές διαδικασίες δοκιμών και καθαρισμού εξασφαλίζουν ότι το ταλκ είναι καθαρό.

Πηγή: emea.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *