Προγράμματα υπολογιστών θα προβλέπουν ψυχικές διαταραχές

Ο υπολογιστής μπορεί να γίνει ψυχίατρος. Μπορεί να προβλέπει αν κάποιος θα εκδηλώσει ψυχασθένεια μεγαλώνοντας, όπως υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές, … που λένε πως στο μέλλον θα μπορούν να προγραμματίζονται κομπιούτερ προκειμένου να κάνουν πρόβλεψη εκδήλωσης ψυχικών διαταραχών, ώστε οι γιατροί να έχουν την ευκαιρία έγκαιρης παρέμβασης.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Public Library of Science (PLoS) ONE», τα προγράμματα υπολογιστών θα μπορούν να μαθαίνουν να «διαβάζουν» ακτινογραφίες εγκεφάλων, ώστε να εντοπίζουν έφηβους ή νέους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καταστάσεων όπως στρες ή κατάθλιψη. «Συνδυάζοντας τη διδασκαλία στις μηχανές με τη νευροαπεικόνιση καταλήγουμε σε μια τεχνική που έχει τεράστιες πιθανότητες να μας βοηθά ώστε να εντοπίζουμε ποιοι έφηβοι διατρέχουν αληθινό κίνδυνο να αναπτύξουν αγχωτικές καταστάσεις και συμπεριφορικές διαταραχές» δηλώνει χαρακτηριστικά η Τζαναΐνα Μουράο Μιράντα, επικεφαλής των ερευνητών του University College του Λονδίνου.

Κατάθλιψη και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές αποτελούν βασική αιτία θανάτου, αναπηρίας και οικονομικής δυσπραγίας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει πως μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας η κατάθλιψη από μόνη της θα αποτελεί τη δεύτερη αιτία πρόκλησης νοσημάτων, ανεξαρτήτως ηλικίας ανά τον κόσμο.

Δύο ξεχωριστές έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας στα τέλη της περασμένης χρονιάς, κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ποσοστό έως και 40% των Ευρωπαίων προσβάλλονται από κάποια νευρολογική ή νοητική ασθένεια, κάθε χρόνο. Οσο για το κόστος αντιμετώπισης των εγκεφαλικών διαταραχών, αυτό προσεγγίζει τα οκτακόσια εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικοί εκτιμούν όμως, πως αν υπάρξει η δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης πιθανών προβλημάτων, άρα και δυνατότητα παρέμβασης της ιατρικής επιστήμης, τότε αυτό μπορεί να μειώσει δραστικά τις συνέπειες που οι ψυχικές διαταραχές έχουν στους ανθρώπους, αλλά και να εμποδίσει την επανεμφάνισή τους. Δεδομένου λοιπόν πως δεν υπάρχουν γνωστοί βιοδείκτες ή άλλη μέθοδος πρόβλεψης κινδύνου εκδήλωσης ψυχικών ασθενειών, ούτε ο γονιδιακός έλεγχος μπορεί να προσφέρει κάτι, ίσως οι υπολογιστές να δώσουν τη λύση.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *