Ποιες ουσίες προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα μελετών οι βιταμίνες Β6 και Β12, το φολικό οξύ αλλά και η καφεΐνη φαίνεται πως … ελαττώνουν την ατροφία του εγκεφάλου και προστατεύουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο κρόκος Κοζάνης αναστέλλει τη δράση του ενζύμου ακετυλοχολιστεράση, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και κατά συνέπεια προστατεύει από την Αλτσχάιμερ.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσει στη Γ’ Νευρολογική Κλινική του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου μελέτη σε ανθρώπους με ήπια άνοια στους οποίους θα χορηγείται κρόκος παράλληλα με τη ριβαστιγμίνη, δηλαδή το φάρμακο που κυκλοφορεί σε μορφή αυτοκόλλητου.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ. Όσον αφορά τη φαρμακευτική θεραπεία της πάθησης η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ, Μάγδα Τσολάκη, ανέφερε ότι τα φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα και καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου και βοηθούν τους ασθενείς με άνοια στα πρώτα και μεσαία στάδια χωρίς να αυξάνουν την επιβίωση, είναι οι αναστολείς (ντονεπεζίλη, ριβαστιγμίνη και γκαλανταμίνη) καθώς και η μεμαντίνη. Κυκλοφορούν δύο νέες μορφές αυτών των φαρμάκων, το διασπειρόμενο δισκίο ντονεπεζίλης και το αυτοκόλλητο της ριβαστιγμίνης.

Το 2010 είχαν ερευνηθεί ή βρίσκονταν υπό διερεύνηση η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα 400 διαφορετικών θεραπειών σε 858 κλινικές μελέτες παγκοσμίως.

H γενετική θεραπευτική και τα στελεχιαία κύτταρα κερδίζουν επίσης έδαφος. Στην Ελλάδα και μάλιστα στο Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ελέγχονται προδιαθεσικά γονίδια, αλλά και μεταλλάξεις στο DNA ασθενών και παιδιών ασθενών, που είναι υπεύθυνες για την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *