Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις θα είναι ο λόγος θανάτου περίπου 23,6 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2030 σε ολόκληρο τον κόσμο.
Επιχειρώντας να αποδείξουν ότι το γέλιο μπορεί να επηρεάσει απευθείας τη λειτουργία των αγγείων, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής της Βαλτιμόρης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα έχουν μικρότερη αίσθηση του χιούμορ. «Το συστηματικό γέλιο αποτελεί αναμφίβολα ένα στοιχείο ενός σωστού τρόπου ζωής για την αποφυγή των καρδιακών παθήσεων», σύμφωνα με τον Μάικλ Μίλερ, διευθυντή του Κέντρου Προληπτικής Καρδιολογίας.
Πολλά είναι τα οφέλη και από την κατανάλωση σοκολάτας. Ήδη γνωστή για τα ευεργετικά και αντιοξειδωτικά της χαρακτηριστικά, η σοκολάτα μπορεί να περιορίσει τους επιβαρυντικούς για την καρδιά παράγοντες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα πρέπει να αντιμετωπισθούν με επιφυλακτικότητα, στο μέτρο που η σοκολάτα είναι λιπαρή και γλυκιά και η υπερβολική κατανάλωση θα ευνοούσε την πρόσληψη βάρους, τον διαβήτη και… τις καρδιακές παθήσεις. Οι ερευνητές τάχθηκαν υπέρ της παρασκευής σοκολάτας με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.
Η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων έχει επίσης σχέση με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Σύμφωνα με έρευνες της Τέα Λαλούκα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, μία απασχόληση με υψηλό βαθμό στρες, με υψηλές απαιτήσεις και περιορισμένο έλεγχο του τρόπου ανταπόκρισης προς τις απαιτήσεις αυτές αποτελεί κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς. Ακόμη περισσότερο όταν αυτά συνδυάζονται με πολλές ώρες εργασίας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όσοι εργάζονται, έχουν σε γενικές γραμμές καλύτερη υγεία από τους ανέργους, εκτός εάν υφίστανται υπερβολική πίεση για μακρές χρονικές περιόδους.
Για να είναι κάποιος σε καλή φόρμα χρειάζεται, σύμφωνα με τους καρδιολόγους, και άλλη μία ιδιαίτερη προσπάθεια: ποδηλασία, αλλά με έντονο ρυθμό, σύμφωνα με έρευνα του δανού καρδιολόγου Πέτερ Σνερ. Συγκριτικά με τα άτομα που κάνουν ήρεμα ποδήλατο, όσοι επιδίδονται σε εντατική ποδηλασία κερδίζουν 5,3 χρόνια ζωής επιπλέον (3,9 οι γυναίκες) και όσοι ποδηλατούν με κανονικό ρυθμό κερδίζουν 2,9 χρόνια επιπλέον (2,2 οι γυναίκες).