Πάμε για σκι;

Το σκι είναι ένα σπορ πολύ αγαπητό τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους. Μάλιστα, έχει φανατικούς οπαδούς, αφού … συνδυάζει την άθληση με την απόδραση στη φύση.

Οφέλη
Σε τι ωφελεί όμως; Το χειμερινό σκι γυμνάζει ολόκληρο το μυϊκό σύστημα, τα χέρια και κυρίως τα πόδια κι έτσι βελτιώνει πολύ τη φυσική μας κατάσταση.

Επίσης, είναι ιδανική άσκηση για το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα, λόγω της έντασης και της δύναμης που απαιτούνται κατά τη διάρκεια της κατάβασης.

Κίνδυνοι
Όπως όλα τα σπορ, έτσι και το σκι έχει κάποιο βαθμό επικινδυνότητας, που όμως ελαχιστοποιείται αν ακολουθείτε τις οδηγίες του προπονητή σας και κυρίως όταν δεν υπερεκτιμάτε τις δυνατότητές σας.

Οι σοβαρότεροι τραυματισμοί που μπορεί να συμβούν στους σκιέρ οφείλονται στη μεγάλη ταχύτητα που αναπτύσσουν στην κατάβαση, στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ την προηγούμενη νύχτα, στην κούραση, στο γεμάτο στομάχι ή στην επιλογή πίστας δυσκολότερης από τις δυνατότητές τους.

Όμως, δε χρειάζεται να νιώθετε φόβο για το άθλημα αυτό, αφού εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο μαθαίνουν σκι χωρίς να τους συμβαίνει τίποτα.

Οι κανόνες του παιχνιδιού
Το σκι έχει τους δικούς του κανόνες συμπεριφοράς και ασφάλειας. Έχετε, λοιπόν, υπόψη τα παρακάτω:

– Μην εμπιστεύεστε τους φίλους σας για να σας μάθουν σκι. Σίγουρα θα ξεκινήσετε λάθος με το άθλημα αυτό, αλλά, το κυριότερο, μπορεί να τραυματιστείτε πολύ σοβαρά.
– Αρχίστε μαθήματα με κάποιον ειδικό εκπαιδευτή. Αυτά γίνονται σε ομαδική ή ατομική βάση.
– Αποφύγετε να κάνετε σκι αν την προηγούμενη μέρα έχετε ξενυχτήσει, πιει ή φάει πολύ ή αν νιώθετε κουρασμένοι.
– Μην υπερεκτιμάτε τις δυνατότητές σας.
– Προσέχετε ώστε να μπορείτε να σταματήσετε ή να αποφύγετε άλλους σκιέρ ή αντικείμενα.
– Οι μπροστινοί σας σκιέρ μπορεί να αλλάξουν πορεία. Πρέπει λοιπόν να μπορείτε να τους αποφεύγετε.
– Μη σταματάτε ποτέ εκεί όπου απαγορεύεται η στάση ή σε σημεία που δεν είναι ορατά από ψηλά. Επίσης, μην – πλησιάζετε τα μεγάλα οχήματα που βρίσκονται στις πίστες.
– Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος μεταφοράς θα πρέπει να γνωρίζετε το χειρισμό του.

Απαραίτητος εξοπλισμός
Εάν κάνετε συχνά σκι, πρέπει να αγοράσετε δικό σας εξοπλισμό, δηλαδή μπότες, δέστρες, πέδιλα και μπαστούνια. Σε περίπτωση όμως που νοικιάσετε τον εξοπλισμό, θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

– Δώστε μεγάλη προσοχή στις μπότες, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζουν καλά στα πόδια σας και να μην είναι στενές.
– Τα πέδιλα πρέπει να έχουν μήκος ανάλογο με το ύψος, το βάρος και την…εμπειρία σας. Προσέξτε η βάση τους να είναι λεία και επίπεδη.
– Τα μπαστούνια πρέπει να είναι ανάλογα με το ύψος σας. Το μήκος τους πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε όταν τα κρατάτε κάθετα, με τους αγκώνες λυγισμένους, οι πήχεις σας να είναι παράλληλοι με το έδαφος.
– Οι δέστρες, επειδή κρατάνε γερά τις μπότες πάνω στα πέδιλα, πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένες και κυρίως να μπορούν να αποδεσμεύσουν την μπότα από το πέδιλο σε περίπτωση πίεσης ή πτώσης.
– Όταν κάνετε σκι, πρέπει να φοράτε ρούχα που να σας κρατάνε ζεστούς και στεγνούς.

Πηγή: belife

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *