Ο ρυθμός που κάνουμε τα πράγματα παίζει ρόλο

Όσο πιο γρήγορα τρώτε το φαγητό σας, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να γίνετε… παχύσαρκοι.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν … ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία, των οποίων η μελέτη δημοσιεύτηκε πριν από μία εβδομάδα.

Οι επιστήμονες εξηγούν πώς ο ρυθμός των καθημερινών μας δραστηριοτήτων μπορεί να επηρεάζει την κατάσταση της υγείας μας

Όταν τρώμε γρήγορα
Στην τελευταία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Dietetic Association», οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες ηλικίας από 40-50 ετών που καταναλώνουν πολύ γρήγορα το φαγητό τους, είχαν πολλές πιθανότητες να καταλήξουν… παχύσαρκες, συγκριτικά με όσες… μασούσαν καλά τις μπουκιές προτού τις καταπιούν.

Στο ίδιο συμπέρασμα είχαν καταλήξει και επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Osaka στην Ιαπωνία, οι οποίοι ανέφεραν ότι όταν κάποιος τρώει… λαίμαργα, αυξάνεται σχεδόν κατά 50% ο κίνδυνος να γίνει παχύσαρκος.

Οι Ιάπωνες μελέτησαν τη διατροφική συμπεριφορά 3.000 ανθρώπων. Στους άνδρες το ποσοστό έφτανε μέχρι και 84 %!

«Όταν τρώμε πολύ γρήγορα, παρακάμπτονται οι μηχανισμοί που “ενημερώνουν” τον εγκέφαλό μας ότι έχουμε φάει ήδη αρκετά» λέει ο καθηγητής Ian McDonald του πανεπιστημίου Nottingham.

«Τα νεύρα στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο ότι το στομάχι… επεκτείνεται. Την ίδια ώρα τα επίπεδα της ορμόνης γκρελίνης, που παράγεται όταν αδειάζει το στομάχι για να στείλει το μήνυμα της πείνας, αρχίζουν να μειώνονται. Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να τρώει κάποιος μέχρι να σταλεί το μήνυμα του κορεσμού στον εγκέφαλο» προσθέτει.

«Αρκετοί άνθρωποι αποκτούν αυτή τη συνήθεια στην παιδική τους ηλικία, τότε που θέλουν να “ξεμπερδεύουν” όσο γίνεται πιο γρήγορα από το οικογενειακό τραπέζι. Είναι θεαματικό το πώς αυτές οι συνήθειες μας “συντροφεύουν” και στην ενήλικη ζωή» εξηγεί ο καθηγητής.

Εκτός από τον κίνδυνο της… παχυσαρκίας, αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμισης, απέδειξαν ερευνητές από το τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα.

Τι μπορείτε να κάνετε
Κατ’ αρχήν να ελαττώσετε το ρυθμό… κατάποσης. «Κατά τη διάρκεια του γεύματός σας μπορείτε ακόμη να σταματήσετε για μερικά λεπτά για να διαπιστώσετε αν έχετε χορτάσει ή όχι. Αν δε νιώθετε αίσθημα πείνας, τότε μάλλον έχετε φάει όσο χρειάζεται» λέει ο γαστρεντερολόγος David Forecast του νοσοκομείου St Mark’s στο Λονδίνο.

Όταν αναπνέουμε γρήγορα
Οι υγιείς ενήλικες αναπνέουν κατά μέσο όρο 10-14 φορές το λεπτό, αλλά ορισμένοι φτάνουν ή και ξεπερνούν τις 20! Αυτό μπορεί να τους κάνει να νιώθουν ότι δεν τους φτάνει ο αέρας που αναπνέουν ή εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα όπως μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα ή γύρω από τα χείλη, αύξηση των καρδιακών παλμών, αίσθημα κούρασης, ανικανότητα συγκέντρωσης και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, εξηγεί η φυσιοθεραπεύτρια Fiona Troup.

Αν αναπνέεται από το στόμα, αντί να παίρνετε βαθιές αναπνοές από τη μύτη μειώνεται το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα με αποτέλεσμα να μην απελευθερώνεται οξυγόνο στους μυς και τα όργανα.

Αυτό στη συνέχεια προκαλεί μυϊκούς σπασμούς, συχνά στο παχύ έντερο, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει ή να οδηγήσει στην εμφάνιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Την ίδια ώρα, ο εγκέφαλος στερείται επαρκών επιπέδων οξυγόνου, κάτι που προκαλεί αίσθημα σύγχυσης και ζάλης.

«Το να αναπνέει κανείς γρήγορα είναι μια κακή συνήθεια, που συνήθως προέρχεται από το στρες, από πόνους στον αυχένα, συναισθηματικά τραύματα ή χειρουργικές επεμβάσεις» λέει η ίδια.

Τι μπορείτε να κάνετε
Ελέγξτε το ρυθμό της αναπνοής σας.

Όταν πίνουμε γρήγορα
Ο κίνδυνος από τη γρήγορη κατανάλωση αλκοόλ είναι ότι ο οργανισμός δε μπορεί να το επεξεργαστεί το ίδιο γρήγορα, ενώ προκαλεί βλάβες στο συκώτι.

«Κάθε οργανισμός “αντέχει” διαφορετικά το αλκοόλ. Σημαντικό ρόλο παίζει ο σωματότυπος, το φύλο, ακόμη και η εθνικότητα» λέει ο καθηγητής πρωτοβάθμιας φροντίδας από το University College London, Paul Wallace.

«Ο γενικός κανόνας είναι ότι το συκώτι “αντέχει” μόνο μια μονάδα αλκοόλ την ώρα. Αν κάποιος καταναλώσει 10 μονάδες αλκοόλ μέσα σε δύο ώρες, που αντιστοιχούν σε δύο ή τρία μεγάλα ποτήρια κρασί, θα έχει ακόμη 8 μονάδες αλκοόλ στον οργανισμό του» προσθέτει ο ίδιος.

Ακόμη και η γρήγορη κατάποση νερού και άλλων υγρών μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, να προκαλέσει ρέψιμο και κίνδυνο εμφάνισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμισης, λέει η Dr Susan Shirreffs από το πανεπιστήμιο Loughborough.

Τι μπορείτε να κάνετε
Καταναλώστε ένα μικρό γεύμα προτού πιείτε αλκοόλ, για να επιβραδύνετε το ποσοστό απορρόφησης της αιθανόλης από τον οργανισμό σας.

Όταν περπατάμε πολύ αργά
Η ταχύτητα με την οποία περπατάτε είναι καλός δείκτης του πόσα χρόνια θα ζήσετε, σε συνδυασμό με το ιστορικό της υγείας σας, την πίεση του αίματός σας και το αν καπνίζετε, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.

Μελετητές του πανεπιστημίου του Pittsburgh ανέλυσαν τα δεδομένα από 34.000 ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών και βρήκαν ότι όσοι περπατούσαν με ταχύτητα 0,8 μέτρα το δευτερόλεπτο είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο.

Τα υψηλότερα επίπεδα… μακροζωίας είχαν όσοι περπατούσαν με ταχύτητα 1 μέτρου το δευτερόλεπτο ή περισσότερο, ενώ τα μεγαλύτερα οφέλη είχαν οι περιπατητές άνω των 75 ετών.

Οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν ωστόσο ότι το να αρχίσει να περπατά κανείς γρήγορα δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα ζήσει περισσότερο. Η ταχύτητα με την οποία περπατά κανείς είναι περισσότερο ένας δείκτης παρά αιτία καλής υγείας.

«Το να αυξήσει κανείς τους ρυθμούς του, σε όποια ηλικία κι αν είναι κανείς, μπορεί να αποβεί σημαντικό για την υγεία του» λέει ο καθηγητής φυσικής αγωγής του πανεπιστημίου του Bedfordshire, John Brewer.

Τι μπορείτε να κάνετε
Αρχίστε το περπάτημα. Εκτός από το ότι θα κάψετε τις περιττές θερμίδες, μπορείτε να δείτε να επίπεδα της χοληστερίνης και της πίεσης του αίματός σας να μειώνονται.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *