Ο πολύς καφές μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη

Οι άνδρες που πίνουν έξι ή περισσότερους καφέδες τη μέρα έχουν 60% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνου του προστάτη … και 20% λιγότερο κίνδυνο για οποιοδήποτε άλλο τύπο αυτού του καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ. Ακόμα και η κατανάλωση μόνο ενός έως τριών καφέδων τη μέρα μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο για το πιο θανατηφόρο είδος καρκίνου του προστάτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 48.000 άνδρες για 12 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων παρακολουθούνταν για το πόσους καφέδες έπιναν. Στη διάρκεια της έρευνας περίπου 5.000 περιστατικά καρκίνου του προστάτη αναφέρθηκαν, εκ των οποίων 642 μεταστατικά (συνήθως στα οστά) και θανατηφόρα. Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, έλλειψη σωματικής άσκησης, ανθυγιεινή διατροφή κλπ.), η σχέση καφέ-καρκίνου παρέμεινε σε ισχύ. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο άσχετα με το είδος του καφέ που καταναλωνόταν και το πόσο καφεΐνη αυτός περιείχε.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προστατευτική δράση δεν οφείλεται στην καφεΐνη, αλλά σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που περιέχει ο καφές, ο οποίος, σε προηγούμενες μελέτες, έχει επίσης συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για Πάρκινσον, διαβήτη τύπου 2, πέτρα στα νεφρά, καρκίνο του ήπατος κ.α.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *