Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 48.000 άνδρες για 12 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων παρακολουθούνταν για το πόσους καφέδες έπιναν. Στη διάρκεια της έρευνας περίπου 5.000 περιστατικά καρκίνου του προστάτη αναφέρθηκαν, εκ των οποίων 642 μεταστατικά (συνήθως στα οστά) και θανατηφόρα. Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, έλλειψη σωματικής άσκησης, ανθυγιεινή διατροφή κλπ.), η σχέση καφέ-καρκίνου παρέμεινε σε ισχύ. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο άσχετα με το είδος του καφέ που καταναλωνόταν και το πόσο καφεΐνη αυτός περιείχε.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προστατευτική δράση δεν οφείλεται στην καφεΐνη, αλλά σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που περιέχει ο καφές, ο οποίος, σε προηγούμενες μελέτες, έχει επίσης συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για Πάρκινσον, διαβήτη τύπου 2, πέτρα στα νεφρά, καρκίνο του ήπατος κ.α.