Ο αναλφαβητισμός στην υγεία κόβει χρόνια

Ένας στους τρεις ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών δυσκολεύεται να καταλάβει τις βασικές πληροφορίες για την υγεία του, … με επακόλουθο να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι ερευνητές από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας του του University College του Λονδίνου, χρησιμοποίησαν ένα σύντομο τεστ με τέσσερις ερωτήσεις, βασισμένες σε οδηγίες παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν σε ένα πακέτο ασπιρίνης, για να αξιολογήσουν την ικανότητα των εθελοντών τους να διαβάζουν και να κατανοούν όσα διαβάζουν.

Η μελέτη διεξήχθη σε σχεδόν 8.000 ενήλικες άνω των 45 ετών και θέμα της ήταν η κατανόηση των οδηγιών χρήσεως της ασπιρίνης. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 67,5% των εθελοντών είχε υψηλό επίπεδο αλφαβητισμού υγείας (απάντησαν σωστά σε όλες τις ερωτήσεις), το 20% είχαν μέσο επίπεδο (έκαναν ένα λάθος) και το 12,5% είχαν χαμηλό (απάντησαν σωστά το πολύ σε δύο ερωτήσεις, ενώ αρκετοί σε καμία).

Στην πραγματικότητα, σχεδόν οι μισοί εθελοντές ηλικίας άνω των 80 ετών δεν μπορούσαν να απαντήσουν σωστά σε όλες τις ερωτήσεις, ενώ στις ηλικίες κάτω των 60 ετών αδυνατούσε να απαντήσει σωστά σε όλες τις ερωτήσεις το 25%.

Μετά το τεστ, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές τους επί μία πενταετία. Στη διάρκειά της, πέθανε το 6,1% σε όσους είχαν υψηλό αλφαβητισμό υγείας, το 9% όσων είχαν μέσο και το 16% όσων είχαν χαμηλό αλφαβητισμό υγείας.

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NLM) των ΗΠΑ, ο αλφαβητισμός υγείας είναι ο βαθμός στον οποίο ένα άτομο έχει την ικανότητα να αποκτά, να επεξεργάζεται και να κατανοεί πληροφορίες για την υγεία και τις υπηρεσίες Υγείας που είναι απαραίτητες προκειμένου να λάβει τις ενδεικνυόμενες αποφάσεις για την υγεία του.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *