Ο «πονοκέφαλος» των διακοπών

την πιο ανέμελη περίοδο του χρόνου. Αρκετά συχνά όμως ένας ανεπιθύμητος επισκέπτης έρχεται να χαλάσει την ηρεμία του καλοκαιριού και των καλοκαιρινών διακοπών, και να προκαλέσει ακόμα και σοβαρές παρενέργειες, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η γαστρεντερίτιδα αποτελεί ένα συνηθισμένο καλοκαιρινό «πονοκέφαλο» για ανθρώπους όλων των ηλικιών, η οποία πέραν της αναστάτωσης που προκαλεί, μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Η κυριότερη προφύλαξη είναι η αποφυγή των πιθανών πηγών μόλυνσης, όπως ύποπτα γαλακτοκομικά προϊόντα, παγωτά, μολυσμένο νερό, θαλασσινά, κακοσυντηρημένα κρέατα και νωπά λαχανικά και φρούτα που δεν έχουν πλυθεί καλά.

Όπως δημοσιεύει η Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία, οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προστατευτούμε είναι:

– Πλένουμε τα χέρια μας συχνά και ειδικότερα πριν από τα γεύματα.

-Καταναλώνουμε με προσοχή τα θαλασσινά και αποφεύγουμε αυτά με άγνωστη πηγή προέλευσης που μπορεί να μην είναι ελεγμένα υγειονομικώς.

-Προσέχουμε τα ευπαθή τρόφιμα που χρειάζονται ψυγείο το καλοκαίρι (γαλακτοκομικά, αλλαντικά, σοκολάτα, παγωτά) και αποφεύγουμε εντελώς αυτά που έχουν αλλοιωμένη όψη ή γεύση.

– Προτιμάμε τα καλά ψημένα κρέατα και ειδικότερα το κοτόπουλο, καθώς επίσης και καλά βρασμένα αβγά, και αποφεύγουμε να ξαναζεσταίνουμε μαγειρεμένα τρόφιμα που είναι ήδη αποθηκευμένα στο ψυγείο, γιατί η απόψυξη και η εκ νέου ψύξη του φαγητού μπορεί να ευνοήσει την επώαση μικροβίων.

-Τοποθετούμε χωριστά τα μαγειρεμένα φαγητά από τα νωπά.

-Αποφεύγουμε το νερό από πηγές και γενικώς πίνουμε εμφιαλωμένο νερό.

-Αποφεύγουμε τα ποτά με παγάκια.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *