Η γαστρεντερίτιδα αποτελεί ένα συνηθισμένο καλοκαιρινό «πονοκέφαλο» για ανθρώπους όλων των ηλικιών, η οποία πέραν της αναστάτωσης που προκαλεί, μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία των ασθενών.
Η κυριότερη προφύλαξη είναι η αποφυγή των πιθανών πηγών μόλυνσης, όπως ύποπτα γαλακτοκομικά προϊόντα, παγωτά, μολυσμένο νερό, θαλασσινά, κακοσυντηρημένα κρέατα και νωπά λαχανικά και φρούτα που δεν έχουν πλυθεί καλά.
Όπως δημοσιεύει η Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία, οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προστατευτούμε είναι:
– Πλένουμε τα χέρια μας συχνά και ειδικότερα πριν από τα γεύματα.
-Καταναλώνουμε με προσοχή τα θαλασσινά και αποφεύγουμε αυτά με άγνωστη πηγή προέλευσης που μπορεί να μην είναι ελεγμένα υγειονομικώς.
-Προσέχουμε τα ευπαθή τρόφιμα που χρειάζονται ψυγείο το καλοκαίρι (γαλακτοκομικά, αλλαντικά, σοκολάτα, παγωτά) και αποφεύγουμε εντελώς αυτά που έχουν αλλοιωμένη όψη ή γεύση.
– Προτιμάμε τα καλά ψημένα κρέατα και ειδικότερα το κοτόπουλο, καθώς επίσης και καλά βρασμένα αβγά, και αποφεύγουμε να ξαναζεσταίνουμε μαγειρεμένα τρόφιμα που είναι ήδη αποθηκευμένα στο ψυγείο, γιατί η απόψυξη και η εκ νέου ψύξη του φαγητού μπορεί να ευνοήσει την επώαση μικροβίων.
-Τοποθετούμε χωριστά τα μαγειρεμένα φαγητά από τα νωπά.
-Αποφεύγουμε το νερό από πηγές και γενικώς πίνουμε εμφιαλωμένο νερό.
-Αποφεύγουμε τα ποτά με παγάκια.