Ο «διακόπτης» του θυμού

Οι αυξομειώσεις στα επίπεδα της χημικ … ής ουσίας σεροτονίνης οι τιμές της οποίας συχνά επηρεάζονται όταν δεν έχουμε φάει καλά ή έχουμε στρες αλληλεπιδρούν με περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε το θυμό, υποστηρίζουν οι ερευνητές από το βρετανικό Πανεπιστήμιο Cambridge.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα σε υγιείς εθελοντές. Στο πλαίσιο της έρευνας οι ειδικοί μετέβαλαν τα επίπεδα της σεροτονίνης των συμμετεχόντων μέσω της διατροφής. Τις μέρες στέρησης σεροτονίνης οι εθελοντές τρέφονταν με ένα μείγμα αμινοξέων χωρίς τρυπτοφάνη, το βασικό δομικό υλικό της σεροτονίνης. Τις υπόλοιπες μέρες κατανάλωναν το ίδιο μείγμα το οποίο όμως περιείχε τρυπτοφάνη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι χαμηλά, φαίνεται ότι ο εγκέφαλός μας δυσκολεύεται να διαχειριστεί τις συναισθηματικές του αντιδράσεις σε ερεθίσματα που προκαλούν θυμό.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biological Psychiatry. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το εύρημά τους ίσως συμβάλλει σε νέες θεραπείες ψυχιατρικών διαταραχών όπου η επιθετικότητα και η βία αποτελούν κύρια συμπτώματα.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *