Η ποδηλατοδρομία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, με περισσότερους από 300 ποδηλάτες κάθε ηλικίας να διανύουν 5 χιλιόμετρα περιμετρικά του Γκόλφ της Γλυφάδας, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τη στήριξη τους στους πάσχοντες από διαβήτη. Το μήνυμα ήταν «Δώσε αξία στο κάθε σου βήμα. Πάμε μπροστά μαζί. Δράση για το Διαβήτη. Τώρα!».
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο αντιδήμαρχος Γλυφάδας, Στάθης Γεωργούλας, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Επειδή η υγεία αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της ανθρώπινης κοινωνίας, ο δήμος Γλυφάδας στηρίζει δράσεις και λαμβάνει πρωτοβουλίες με γνώμονα την πρόληψη, ως τρόπο ζωής, όπως η σημερινή διοργάνωση, η οποία αποτελεί κοινή προσπάθεια εκπαίδευσης και πρόληψης εμφάνισης διαβήτη, αλλά και ενθάρρυνσης για την υιοθέτηση κατάλληλου προγράμματος σωματικής άσκησης και ισορροπημένης διατροφής».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δρ. Σταύρος Μπούσμπουλας, πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, παθολόγος-διαβητολόγος, ο οποίος δήλωσε, πριν δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την ποδηλατοδρομία : «Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία με την οργάνωση της ποδηλατοδρομίας εστιάζει στις δυνατότητες της εκπαίδευσης και της πρόληψης εμφάνισης διαβήτη, ενθαρρύνοντας την υιοθέτηση κατάλληλου προγράμματος σωματικής άσκησης και ισορροπημένης διατροφής. Σκοπός είναι να αναδειχθεί η συμβολή της άσκησης στον έλεγχο της γλυκόζης αίματος των ατόμων με διαβήτη. Με βάση τα δεδομένα η άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό 35-40%».
Η ποδηλατοδρομία τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Γλυφάδας και διοργανώθηκε με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας sanofi-aventis.
Ο διαβήτης αποτελεί μια σοβαρή πάθηση, καθώς επηρεάζει τις ζωές όλο και περισσότερων ανθρώπων. Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη, 366 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από τη χρόνια αυτή πάθηση, ενώ ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται.
Επιπλέον, 552 εκατομμύρια άνθρωποι θα νοσούν από διαβήτη στο τέλος των δύο επόμενων δεκαετιών και υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα ενήλικες σε όλο τον κόσμο θα πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη έως το 2030. Σήμερα, υπάρχουν αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα που βοηθούν τα άτομα με διαβήτη να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.
Λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ατόμων που πάσχουν από την ασθένεια, είναι προφανές ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την εκπαίδευση των ανθρώπων και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής της νόσου. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που βασίζεται στη σωστή διατροφή και την κατάλληλη σωματική άσκηση, συμβάλλει επίσης στην επίτευξη και διατήρηση του γλυκαιμικού ελέγχου.