Οργανώστε το ψυγείο και εξοικονομήστε χρήματα!

Μήπως η εικόνα του ψυγείου σας θυμίζει κάπως έτσι; Σακούλες με φρούτα και λαχανικά που έχουν μαραζώσει κυριολεκτικά έχοντας … μείνει για δεύτερη εβδομάδα στο ψυγείο, μαϊντανός και άνηθος με μισά κίτρινα, μισά πράσινα φύλλα, δυο τρία τάπερ, με φαγητά που μαγειρεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες και δεν πρόκειται να καταναλωθούν ποτέ, ένα μπουκάλι γάλα με ημερομηνία που έχει λήξει να πιάνει μια παραπάνω θέση στην πόρτα ή το ράφι του ψυγείου!

Η έλλειψη χρόνου και οι γρήγοροι ρυθμοί δεν επιτρέπουν συχνά στην οικογένεια να ασχοληθεί εκτός των άλλων και με την τακτοποίηση των τροφίμων στην κουζίνα, με αποτέλεσμα τα φαγητά και τα προϊόντα να συσσωρεύονται στο ψυγείο και στη συνέχεια στον κάδο απορριμμάτων.

Κι όμως η οργάνωση του ψυγείου είναι μία εύκολη και ταυτόχρονα δημιουργική διαδικασία που τελικά θα σας επιτρέψει να εξοικονομήσετε χρήμα αλλά και χρόνο.

Μια καλή αρχή
Η οργάνωση ξεκινά τη στιγμή που βρισκόμαστε στο σούπερ μάρκετ και ίσως λίγο πριν και η λέξη κλειδί είναι ο προγραμματισμός!

Κάντε λίστα!
Πριν την επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ είναι σημαντικό να δημιουργείτε τη δική σας λίστα. Όσο πιο συγκεκριμένοι είστε στη λίστα του σούπερ μάρκετ τόσο μικρότερες πιθανότητες έχετε να ξεφύγετε από αυτή. Αυτό σημαίνει πως πριν ξεκινήσετε να καταγράφετε τις ανάγκες σας είναι σημαντικό να εξετάσετε τι θα θέλατε να μαγειρέψετε μέσα στην εβδομάδα.

Στη συνέχεια ελέγξτε ποια τρόφιμα από αυτά ή έστω παραπλήσια υπάρχουν ήδη στο ψυγείο σας. Αυτό το βήμα θα σας βοηθήσει: πρώτον να αγοράσετε τις ποσότητες που έχετε πραγματικά ανάγκη. Αν για παράδειγμα έχετε ήδη γάλα στο ψυγείο σας τότε μπορείτε να αγοράσετε μικρότερη συσκευασία.

Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό μπορείτε να επιλέξετε τι τρόφιμα θα καταναλώσετε. Έστω λοιπόν πως στο ψυγείο σας υπάρχει ήδη βρασμένο μπρόκολο για σαλάτα για 2 ημέρες, εάν αγοράσετε ρόκα ή πράσινη σαλάτα το πιο πιθανό είναι να την καταναλώσετε μπαγιάτικη, ενώ θα μπορούσατε εναλλακτικά να αγοράσετε καρότα ή πατζάρια τα οποία αντέχουν περισσότερο μέσα στο ψυγείο.

Κατηγοριοποιήστε τα ψώνια σας ανά ομάδα τροφίμων π.χ. φρούτα λαχανικά, γαλακτοκομικά, κρεατικά, αμυλούχα – δημητριακά, γλυκά και λιπαρά. Έτσι θα έχετε καλύτερη εικόνα της διατροφής σας και παράλληλα θα έχετε οργανώσει τα ψώνια σας και μέσα στους διαδρόμους του super market.

Στο Super market
Ένα μυστικό που θα σας επιτρέψει να ελέγξετε την ποσότητα των τροφίμων που αγοράζετε και παράλληλα θα σας αποτρέψει από άσκοπες αγορές είναι να πηγαίνετε για ψώνια χορτάτοι και με συγκεκριμένο οικονομικό budget!

Στο σπίτι
Σημασία στην οργάνωση του ψυγείου σας παίζει και ο τρόπος που αποθηκεύεται τα τρόφιμα όταν φτάσετε στο σπίτι.

Βασικός σύμμαχος σε αυτό είναι η ημερομηνία λήξης ή για τα νωπά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά κοκ) το πόσο φρέσκα είναι. Έτσι είναι σημαντικό να τοποθετείτε τα τρόφιμα που καθυστερούν να λήξουν καθώς και τα πιο φρέσκα τρόφιμα πίσω ενώ μπροστά σε πρώτη θέα μπαίνουν τα τρόφιμα με σύντομη ημερομηνία λήξης και τρόφιμα που βρίσκονται μέρες στο ψυγείο ώστε να καταναλωθούν σύντομα.

Κατάψυξη… μια ακόμη λύση
Η κατάψυξη μπορεί να θεωρηθεί το ράφι «μακράς διάρκειας» και να αποδειχτεί μια πολύ οικονομική λύση! Λαχανικά, μυρωδικά, κρέας ακόμη και ορισμένα γαλακτοκομικά μπορούν να καταψυχθούν προκειμένου να μην πεταχτούν. Δώστε σημασία στο χρονικό διάστημα που αφήνεται τα τρόφιμα μέσα στην κατάψυξη, εφόσον μια μικρή υποβάθμιση της θρεπτικής τους ποιότητας επέρχεται μετά από μεγάλα χρονικά διαστήματα- άνω των δύο μηνών.

Πηγή: nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *