Μελέτη του European Brain Council (EBC) δείχνει ότι διαταραχές όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η αϋπνία και η άνοια θα αυξάνονται αφού οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια, με αποτέλεσμα οι διαταραχές αυτές να αποτελούν την «μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση της ευρωπαϊκής δημόσιας υγείας».
Σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, 165 εκατομμύρια Ευρωπαίοι παρουσιάζουν κάθε χρόνο ψυχικές ή νευρολογικές διαταραχές, ποσοστό 38% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα 798 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν σε 1.550 ευρώ ανά άτομο στην Ευρώπη, είναι υπερδιπλάσια από την εκτίμηση του είχε κάνει το EBC το 2005.
Ορισμένες μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες στην Ευρώπη, ειδικά η GlaxoSmithKline και η AstraZeneca , δεν επενδύουν πλέον στην έρευνα σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου και πως αυτή επηρεάζει την συμπεριφορά, μεταθέτοντας την ευθύνη της χρηματοδότησης των ερευνών στις κυβερνήσεις και στις φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για το τεράστιο αυτό κόστος ευθύνονται κυρίως οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τα φάρμακα που προορίζονται για το κεντρικό νευρικό σύστημα, αφού οι φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να παρασκευάσουν αποτελεσματικά φάρμακα.
Το κόστος αντιμετώπισης εγκεφαλικών δυσλειτουργιών είναι σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό της θεραπείας άλλων μακροχρόνιων ή χρόνιων παθήσεων, όπως τα καρδιακά νοσήματα και ο καρκίνος. Συγκριτικά, το κόστος στην Ε.Ε. για τα καρδιακά νοσήματα ήταν το 2008 192 δισεκατομμύρια και το ετήσιο κόστος για τον καρκίνο εκτιμάται σε 150 ως 250 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το European Heart Network.