Εντυπωσιακά αποτελέσματα έρευνας σε καρκινοπαθείς. Βρέθηκε ότι η κατανάλωση φράουλας δρα προληπτικά σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο του Οχάιο, οι φράουλες έχουν τη δυνατότητα να δρουν προληπτικά στην εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου, ένας πολύ διαδεδομένος τύπος καρκίνου. Για την ακρίβεια βρήκαν ότι δρούσαν ανασταλτικά στην ανάπτυξη των προκαρκινογόνων ιστών.Η ομάδα της κινέζας ερευνήτριας “στρατολόγησε” 36 εθελοντές που παρουσίαζαν ελαφρές ως ήπιες μορφές δυσπλασίας στον οισοφάγο. Το δείγμα αυτό ακολούθησε δίαιτα με κατανάλωση φράουλας για έξι μήνες.
Βιοψίες έγιναν πριν και μετά την περίοδο της ειδικής δίαιτας και έδειξαν ότι στους 29 από τους 36 η ανάπτυξη των προκαρκινικών ιστών επιβραδύνθηκε.
Η δρ. Τσεν αναφέρει ότι θα χρειαστούν και νέα δεδομένα από άλλες έρευνες για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Αναφέρει ότι δεν γνωρίζει ποια είναι τα συστατικά των φραουλών που δρουν αντικαρκινικά ωστόσο υπογραμμίζει ότι αυτές περιέχουν μία ποικιλία από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλες ουσίες που μπορεί να επηρεάζουν.
Σημειώνται ότι ο καρκίνος του οισοφάγου είναι ο τρίτος πιο διαδεδομένος καρκίνος και ο έκτος πιο θανατηφόρος.