Ενας στους τέσσερις ενήλικες δυσκολεύεται να κοιμηθεί, ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται μετά τα 55 με το ποσοστό να φτάνει το 50%
Οι διαταραχές του ύπνου είναι ένα πρόβλημα που αφορά χιλιάδες Ελληνες. Οι επιπτώσεις τους είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες όχι μόνο στην παραγωγικότητα της επόμενης ημέρας και στην καλή διάθεση άλλα και πιο μακροπρόθεσμα, αφού κατά τη διάρκεια του ύπνου συντελούνται σημαντικές διεργασίες στον ανθρώπινο οργανισμό.
είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από πηγές φασαρίας. Και αυτό γιατί η ποιότητα της πρώτης και των δύο τελευταίων ωρών του ύπνου επηρεάζεται σημαντικά από τους εξωτερικούς θορύβους
Τα στοιχεία που αφορούν τη χώρα μας δείχνουν ότι ένας στους τέσσερις ενηλίκους παρουσιάζει διαταραχές ύπνου, ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται μετά την ηλικία των 55 ετών, καθώς το ποσοστό των ανθρώπων που δυσκολεύονται να κοιμηθούν φτάνει το 50%.
Με τον ερχομό της άνοιξης και, αργότερα, του καλοκαιριού, ακόμα και όσοι έχουν τον ύπνο στο τσεπάκι δυσκολεύονται περισσότερο. Η άνοδος της θερμοκρασίας, τα ανοιχτά παράθυρα και ο θόρυβος, αλλά και οι εποχιακές αλλεργίες μετατρέπουν τον ύπνο σε κατόρθωμα.
Αυτό ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό για όσους έχουν διαταραχές στον ύπνο ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ειδικοί επισημαίνουν, ωστόσο, ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να βοηθηθούν όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα χωρίς να χρειάζεται να μετρούν? προβατάκια μέχρι να τους πάρει ο ύπνος.
Ο χώρος και το κρεβάτι
Η επιλογή του σωστού κρεβατιού είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για έναν καλό και αναζωογονητικό ύπνο. Το κατάλληλο στρώμα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σκληρό ούτε πολύ μαλακό. Το σκληρό στρώμα πιέζει υπερβολικά μέρη του σώματος όπως η λεκάνη, με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστά η κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Αντίθετα, το μαλακό στρώμα δημιουργεί καμπύλη στο σώμα, με αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη να μην ξεκουράζεται. Η επιλογή του μαξιλαριού πρέπει να γίνει ανάλογα με τη στάση του ύπνου που προτιμά ο καθένας.
Για όσους κοιμούνται μπρούμυτα, καλύτερο είναι ένα λεπτό και μαλακό μαξιλάρι για να μην πιέζεται η πλάτη και ο αυχένας.
Οσοι κοιμούνται ανάσκελα πρέπει να επιλέξουν ένα μαξιλάρι μέτριας σκληρότητας, ενώ κατάλληλο για όσους κοιμούνται στο πλάι είναι ένα πιο παχύ μαξιλάρι που κρατάει τον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη σε ευθεία γραμμή.
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν, το χρώμα του τοίχου παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί προκαλούν αϋπνία. Θα πρέπει να προτιμηθούν, λοιπόν, ανοιχτοί τόνοι του πράσινου, του γαλάζιου και του ροζ. Η θερμοκρασία του δωματίου θα πρέπει να βρίσκεται στα επίπεδα των 20 βαθμών Κελσίου ανεξάρτητα από την εποχή, ενώ ο ύπνος είναι ποιοτικότερος αν δεν υπάρχει καμία εστία φωτός στο δωμάτιο.
Οι ειδικοί λένε ότι ακόμα και το μικρό φωτάκι μιας ηλεκτρονικής συσκευής είναι αρκετό για να εισβάλει στον αμφιβληστροειδή, να στείλει σήμα στον εγκέφαλο και να διαταράξει το βιολογικό ρολόι.
Τέλος, το υπνοδωμάτιο θα πρέπει να βρίσκεται σε σημείο του σπιτιού που είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από πηγές θορύβου. Η ποιότητα της πρώτης και των δύο τελευταίων ωρών του ύπνου επηρεάζεται σημαντικά από τους εξωτερικούς θορύβους.
ΥΠΝΑΓΩΓΑ ΧΑΠΙΑ
Εχουν άμεσα αποτελέσματα αλλά πρέπει να δίνονται με προσοχή
Είναι η τακτική στην οποία καταφεύγουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι λόγω των άμεσων αποτελεσμάτων της. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρόκειται για μια μέθοδο που έχει υπέρ και κατά, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Για την αντιμετώπιση της αϋπνίας χορηγούνται συνήθως βενζοδιαζεπίνες βραχείας ή μακράς διαρκείας. Τα φάρμακα μακράς διαρκείας είναι περισσότερο αγχολυτικά, ενώ τα βραχείας διαρκείας επικεντρώνονται αποκλειστικά στο πρόβλημα του ύπνου δίνοντας τη δυνατότητα στον οργανισμό να «κατεβάσει διακόπτες» για λίγες ώρες.
Τα υπναγωγά χάπια είναι περισσότερο χρήσιμα σε περιπτώσεις αϋπνίας που υποκρύπτουν κάποια ψυχική νόσος, όπως η κατάθλιψη ή η σχιζοφρένεια. Για τον λόγο αυτό πρέπει, πριν από τη χορήγησή τους, ο ψυχίατρος να διερευνήσει αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο.
Η ασφάλεια του… κομοδίνου
Τα χάπια αυτά μπορούν να χορηγηθούν επίσης και σε περιπτώσεις που κάποιος θέλει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη και αγχωτική κατάσταση, όπως για παράδειγμα ένα επαγγελματικό ραντεβού την επόμενη ημέρα. Οποιες κι αν είναι οι συνθήκες για τη συνταγογράφησή τους, ωστόσο τα χάπια πρέπει να χορηγούνται μόνο περιστασιακά. Πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η αϋπνία βάζει συχνά τους ανθρώπους σε έναν φαύλο κύκλο. Επειδή δεν κοιμήθηκαν μία νύχτα θεωρούν ότι δεν θα τα καταφέρουν και την επομένη, με αποτέλεσμα να χάνουν τελικά τον ύπνο τους από το άγχος.
Μια καλή συμβουλή που δίνουν οι γιατροί είναι να τοποθετούνται τα χάπια στο κομοδίνο και να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Η ασφάλεια που αισθάνεται όποιος έχει τα χάπια δίπλα του είναι συχνά τόσο μεγάλη που τελικά θα κοιμηθεί χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.
Η προσοχή με την οποία πρέπει να χορηγούνται τα υπναγωγά χάπια απαντά εν μέρει και στο ερώτημα αν προκαλούν εθισμό. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ο εθισμός που παρατηρείται στους καπνιστές ή σε όσους κάνουν χρήση ναρκωτικών. Αν κάποιος πάρει ένα χάπι δεν σημαίνει ότι θα ζητήσει περισσότερα την επόμενη ημέρα. Σε κάθε περίπτωση όμως η απότομη διακοπή τους προκαλεί στερητικό σύνδρομο.
Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να συνταγογραφούνται περισσότερα από 2 – 3 χάπια την εβδομάδα, ενώ η διακοπή θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και μόνο μετά από απόφαση του γιατρού.
Η βασικότερη παρενέργεια των υπναγωγών χαπιών είναι η υπνηλία που διαρκεί συνήθως και την επόμενη ημέρα, αλλά και η μείωση των αντανακλαστικών. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει το ενδεχόμενο να «συνηθίσει» ο οργανισμός και μετά από λίγες εβδομάδες τα χάπια να μην έχουν αποτέλεσμα.
Για τον λόγο αυτό η θεραπεία δεν θα πρέπει να βασίζεται σε αυτά τα χάπια αλλά σε όσα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην «πηγή» του.
Για γλυκό ύπνο, ελαφρύ βραδινό και ποτέ νηστικός
Το σωστό και ελαφρύ βραδινό είναι απαραίτητο για έναν καλό ύπνο.
Το αλκοόλ, ο καφές -και περισσότερο ο στιγμιαίος- τα καυτερά και τα λιπαρά φαγητά είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνουν τον οργανισμό και θα δυσκολέψουν τη διαδικασία του ύπνου.
Μια καλή εναλλακτική λύση είναι η ελαφριά μακαρονάδα χωρίς λιπαρή σάλτσα, η οποία θα πασπαλιστεί με άνηθο ή βασιλικό και θα συνοδευτεί από λάχανο ή μαρούλι. Τα τρόφιμα αυτά θεωρείται ότι χαλαρώνουν τον οργανισμό και διευκολύνουν τον ύπνο.
Ενα φλιτζάνι ζεστό γάλα με μέλι βοηθάει, επίσης, τη διαδικασία του ύπνου, ενώ καλή λύση αποτελούν οι φρυγανιές, τα κράκερ, το ψωμί ολικής άλεσης και τα φρούτα που ανήκουν στην κατηγορία των μούρων.
Σε κάθε περίπτωση, είναι τελείως λάθος να σκεφτεί κάποιος ότι για να κοιμηθεί καλύτερα μπορεί να πέσει στο κρεβάτι με άδειο στομάχι. Η υπογλυκαιμία προκαλεί την έκκριση ορμονών που διεγείρουν τον εγκέφαλο και έχουν ως συνέπεια τη διαταραχή της διαδικασίας του ύπνου.